Криза ће у БиХ постати стил живота

„Република Српска ни до сада није имала никакву опозицију. Опозиција се само тако звала, али је она дјеловала на истој матрици са идејама које су исте као идеје позиције. Дакле, унутар
једног етничког корпуса био је направљен вјештачки раскол између једних и других. Зато би ситуација остала иста и да је тзв опозиција остала на окупу“, мишљења је Живановић.

Ово је, додаје, проблем који ће показати да слиједе не само тешки, него и празни политички дани.

„Осим овога, проблем који сеже и изван РС, јесте тај да је у структури нашег бх. друштва стање уређено тако да постоји најмање стотину начина да се нека одлука блокира, а само један начин да се оне проводе. Један једини начин је консензус. И са тог становишта смо у проблему, јер ће се сви опредјељивати за блокаде“, упозорио је овај бањалучки професор.

Није оптимиста да БиХ очекује стабилнији и просперитетнији период. Сасвим супротно, сматра да постизборни догађаји указују на то да грађане ове земље очекују тешки дани.

„Бојим се да ће криза постати стил живота и да ће нам се то чинити природним“, казао је Живановић, те додао да ће грађани бити таоци политичких калкулација.

Упозорио је такође да се у БиХ у наредном периоду неће догодити ништа што би овдашње друштво упутило на отварање према онима који су другачији.

„Остаћемо слика и прилика друштва које је већ озбиљно болесно од паланачке свијести“, оцијенио је он.

Професор Живановић поставља питање да ли ће у коначници бити људи у БиХ који ће хтјети живјети под оваквим условима и партијским кишобранима.