„Крушебрдска бурекијада“ чувар обичаја и традиције

КРУШЕВО БРДО : „БУРЕКИЈАДА 2020“

И ове године Крушево Брдо биће домаћин, сада већ традиционалне „Крушебрдске бурекијаде“, која уназад неколико година показује како се народна баштина овог села и нематеријално традиционално наслеђе чува и његује од заборава, али исто тако и преноси новим поколењима и потомцима. Бурекијада, која је заказана за 11.01.2020. године (субота) је најважнија манифестација изворног народног наслеђа и традиционалне кухиње Крушева Брда.

Око 30 домаћина припремаће крушебрдсе буреке, као и два казана салатица купуса и кољеница како би дочекали госте из земље и иностранства који се очекују од 13 часова.

„Ове године подршку нам пружају Министарство за породицу омладину и спорт РС, Општина Котор Варош, Туристичка организација Котор Варош, Центар за културу, спорт и информисање КВ а медијски партнер је РТРС који су опет са нама да сниме прилог са Бурекијаде“, рекли су организатори.

На овој Бурекијади представиће се и најбољи чувари традиције: играчи, певачи, вокални и инструментални солисти и групе народних свирача са аутентичним вриједностима из овога краја. Умјетнички дио програма водиће браћа Стојановић уз повремени наступ и других музучара, Момира Арсенића, браће Тривуновић и групе Жубор Врбање. Посебна занимљивост је да ће Асоцијијација за визуелну умјетност Fenix Art да снима документарни филм о Крушеву Брду и Бурекијади.

Идеја водиља за ову манифестацију је прикупљање, чување, приказивање и обнављање традиционалних вриједности и кухиње, игре, пјесме, свирке, ношњи и обичаја Крушева Брда, и тако ће се богата ризница народне традиције приказивати и истовремено чувати од заборава, преносећи се на млађе нараштаје.