Незаконита наплата врећица са логом

Посљедњих дана на касама великог броја трговина и трговачких ланаца наплаћују се врећице са логом. Под наводном борбом за заштиту животне средине, трговци наплаћују грађаним 0.05 КМ по врећици.

Поводом тога разговарли смо са Тепић Станком дипломираним правником и грађаним шта мисле о наплаћивању врећица.

Наплаћивањем врећица са логом грађани су постали ходајуће рекламе. У Европској унији ће до 2021. године бити потпуно забрањена употреба поједних производа од пластике, тако ће и у Српској с циљем заштите животне средине ускоро бити уведена обавезна наплата пластичних врећица, чија се мјесечна потрошња мјери милионима. Међутим, трговци су самоинцијативно почели наплаћивати врећице и прије доношења Закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом, који би уредио ово питање. Оно што трговци данас раде јесте да грађенe претварају у ходајуће рекламе, који још плаћају да рекламирају трговца по цјени од 0,05 КМ по врећици, што је недопустивно. Чланом 24. став (3) Закона о заштити потрошача Републике Српске прописано је да се врећице које имају логотип или назив трговца сматрају рекламним средством и да их трговац не смије посебно зарачунат купцу.  С тога препоручујем да се од куће понесу цекери и торбе и не плаћају пластичне врећице на којима се током године зараде огромне количине новца. Уколико заборавите да понесете обавезно тражите да вам дају врећицу без лога или пријавите надлежној инспекцији, а обавезно у књигу рекламација коју је трговац у складу са чланом 25. ЗПП-а дужан да води, напишите приговор о продају врећица са логом “ изјавио је Тепић Станко, дипломирани правник.

Да наплата врећица није уреду сматрају и грађани.

Сматрам да наплата врећица није уреду, а поготово она с логом, довољно је што узмем врећицу још да је плаћам“, истиче Которварошанка, Сандра Кузмић.

Њено мишљење дијели велики број суграђана који истичу да наплаћивање није уреду, „Рекламирам их и још плаћам“.

Кроз ово потрошачи трговцима раде двоструку услугу: бесплатно их рекламирају и пуне им благајну.

Да је лоше навике тешко промјенити, истичу и купци, који као оправдање наводе „Плаћам их јер их увијек заборавим понијети“.