Легенда о Сафикади добија Парк љубави,на прољеће почиње градња.

Храм љубави, са пратећом инфраструктуром, у којем би се на јединствен начин туристима интерпретирала најпознатија љубавна прича у граду између Сафикаде и војника који је служио у тврђави Кастел, биће смјештен на зеленој површини између Тржнице и Ферхат-пашине џамије.

Градња овог парка требало би да почне на прољеће након усвајања регулационог плана дијела централног подручја града, који би ускоро требало да се нађе пред одборницима, јер се ради о заштићеном културном насљеђу Кастела.

Наталија Тривић, начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, казала је да неће бити премјештања спомен-обиљежја посвећеног Сафикади који се налази у близини Електротехничког факултета.

“Желимо направити Парк љубави у циљу довођења туриста, гдје би они на једном мјесту могли да чују занимљиву причу о Сафикади”, појаснила је Тривићева.

Додала је да ће након усвајања регулационог плана ресорно одјељење почети прибављати техничко-административну документацију.

“Изградња парка требало би да крене на прољеће”, рекла је Тривићева.

Легенда о Сафикади и локација на којој се тренутно налази спомен-обиљежје уврштени су у основни програм разгледавања града.

Младен Шукало, самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града, казао је да је ТОБЛ иницирао изградњу новог храма љубави.

“Туристи ће на прави начин добити интерпретацију бањалучке легенде јер постојећа локација гробног мјеста или мезара гдје је наводно Сафикада сахрањена не одговара потребама туристичких посјета, посебно великих организованих група”, истакао је Шукало.

Додао је да туристички водичи имају проблем с прилазом споменику због паркираних аутомобила те да је и Улица патријарха Макарија Соколовића, у којој се налази спомен-обиљежје Сафикади, јако прометна.

Према првобитном пројектном плану, Парк љубави би требало да посједује свјетлећу фонтану, интерпретацију топа, простор за паљење свијећа за љубав, продавницу сувенира, али и мјесто гдје би парови могли везати катанце за вјечну љубав.
Легенда о Сафикади

Прича о Сафикади, младој, лијепој Бањалучанки која се убила због несрећне љубави, најзначајнија је легенда у граду на Врбасу.

Према једној легенди, прелијепа Бањалучанка била је унука Ферхад-паше Соколовића, а према другој кћерка угледног богатог Бањалучанина. Заљубила се у турског аскера, али је он погинуо у борбама, због чега се обучена у вјенчаницу бацила пред топ који је означавао подне с тврђаве Кастел. Њене посљедње ријечи биле су: “Вјерна сам ти до гроба”.

Друга верзија ове љубавне приче говори да је у питању био аустроугарски војник и да та љубав није могла да живи из културолошких разлога. Њен угледни отац и командант тврђаве одлучили су да раставе двоје младих па су војника послали у борбе у Андалузију, гдје је он страдао и, чувши те вијести, Сафикада је стала пред топ.