Милион КМ потрошено за три минуте

Правилник о подстицајума Министарства пољопривреде Републике Српске прописао је да подстицаје за тешку механизацију – тракторе могу добити само регистровани пољопривредни произвођачи који немају задужена средства. Осим тог услова, занимљиво је да је Влада добитнике подстицаја рангирала по времену предаје документације.

„Прије тога, обавјестили су своје послушнике да морају тачно у 7 ујутро у Пошти да предају та документа и онај ко се прије пријавио тај ће и добити подстицаје. Од 7 до 7.03 часова потрошено је милион КМ. Ово је исмијавање пољопривредних произвођача“, истакао је члан Одбора СДС-а за пољопривреду Предраг Јовић.

Подстицаје је добило 80 произвођача, а укупно се на јавни позив јавило више од 300 пољопривредника. Махом из сеоског подручја.

„У 8 часова се отварају поште у селима, а у 7 сати у граду. Сви који су отишли у град и предали документацију су послушници СНСД-а, ДНС-а и СП. Сигурно је да постоји договор да им враћају итд.“, тврди Јовић.

Па су тако на листи добитника завршили махом бизнисмени који купују механизацију скупљу од 100.000 КМ. Сељак који користи трактор од неколико хиљада КМ, поново је изигран.

„Све ми ово личи на безобразлук и на шојићеву политику – да мућкају у складу са прописима. Ово је исмијавање народа и пољопривредних произвођача који су најврједнији људи у Републици Српској. Нажалост, овдје мали пољопривредни произвођач не може да се развија и нема никакву подршку“, поручио је Јовић.

Таква политика приморала је пољопривреднике да гасе своја газдинства, па их је из дана у дан све мање.