Милорад Додик се нуди Западу?!

Одлагањем референума о независности Републике Српске и прошлогодишњим појављивањем у Тужилаштву БиХ Милорад Додик је испунио два кључна захтјева изасланика Стејт департмента за Балкан Хојта Брајана Јиа, тврди у данашњем издању Блиц.

Додик је за око пола године, како наводи лист, испунио два кључна захтјева која су пред њега поставили замјеник помоћника америчког државног секретара Хојт Брајан Ји и америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак, прије него што је уврштен на црну листу САД.

Лист подсјећа да је Додик крајем прошле године рекао да је са Јиом телефоном разговарао и да је амерички дипломата од њега тражио да се појави у Тужилаштву БиХ због судског процеса који се водио због одржавања референдума о Дану РС.

Други кључни захтјев Додику је, према писању листа, био да се одрекне референдума о статусу РС који је СНСД најавио за 2018. године.

Иако је Додик тврдио да неће прихватити услове америчких дипломата, лист подсјећа да се у Тужилаштву БиХ у Сарајеву појавио само неколико дана након што је то од њега тражио Ји.

Прошлог викенда СНСД и Додик су показали спремност да испуне и други захтјев америчких дипломата који се тиче референдума о статусу РС.

Блиц, позивајући се на аналитичаре, наводи да Додик овим покушава да врати наклоност Запада и покаже се као „играч разума“.

Подсјетимо да су САД увеле санкције предсједнику РС Милораду Додику, стављајући га на црну листу „непожељних“ лица. БН