Министар Богданић у радној посјети Општини Котор Варош и Дому здравља „Свети Пантелејмон“

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић са својим сарадницима посјетио је данас которварошку општинску управу и Дом здравља „Свети Пантелејмон“, гдје је са Начелником Општине и његовим сарадницима, разговарао о актуелним проблемеима Дома здравља и Центра за социјални рад.
Прво да кажем да сам сретан да је овдје здравље људи на првом мјесту и да су све политике окупиле око здравља, и то је сигурно успјех. Јер видим да је без обзира на различите погледе свима битно да Дом здравља и Центар за социјални рад, функционишу у бољим условима. Упознат сам са стањем у Дому здравља и са њиховим потребама. Договорили смо се да у наредном периоду сви заједно уложимо напоре и нађемо могућност да у овој години рјешимо горуће проблеме, набавке санитетског возила за превоз дијализних пацијената и лабораторијске опреме. Ми ћемо са своје стране учинити све да Котор Варош има добар Дом здравља“, рекао је мнинистар Богданић.

О веома сложеној ситуацији у Дому здравља са Министром и Начелником општине разговарао је и директор ове установе Владимир Бибић.
Ми смо данас отворили многе теме око Дома здравља. Министар и начелник су изразили спремност да помогну. Стање Дома здравља је веома сложено, недостаје нам опрема, објекти су у лошем стању, а ми ћемо кренути редом да рјешавамо горуће проблеме. Проблем прилазног пута је у фази рјешавања, у договору са начелником и локалном управом, пола средстава ће обезбједити Општина, а другу половину ћемо обезбједити ми из властитих средстава, овај проблем ће бити рјешен најкасније до прољећа идуће године. Недостатак опреме угрожава рад Дом здравља, у питању је лабораторијска опрема, као и опрема за ултразвук, што онемогућава реализацију специјалистичких прегледа. Јавља се и проблем возног парка, који не може да покрије седам теренских амбуланти“, истакао је Бибић.

Локална управа улаже велике напоре да се стање у ове двије установе у наредном периоду поправи, и да здравствено – социјална заштита грађана буде на што вишем нивоу.
Истакли смо прије свега проблеме Дома здравља и Центра за социјални рад, и упознали министра са радом локалне управе. Кључни проблеми код обе установе су објекти који не одговарају својим потребама. Улагања у инфраструктуру су у протеклом периоду била веома мала, и надамо се да ћемо у сарадњи са министарством и Домом здравља изнаћи позитивна рјешења и горуће проблеме рјешити у наредна два мјесеца. Сматрамо да је један људски живот вриједнији од било каквог новца који се треба уложити“, рекао је начелник Општине Далибор Вучановић.

Након обављених разговора, министар је са својим сарадницима обишао которварошки Дом здравља и стекао увид у тренутно стање ове здравствене установе. У овој години планирано директно издвајање за Дом здравља износи 101 000 КМ, док ће 25 000 КМ бити издвојено за поправак инфраструктуре.