Министар просвјете и културе РС: Повећање школарине за 13 посто?

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да ће Влади бити предложено повећање школарине на јавним високошколским установама за 13 одсто, што значи да би умјесто досадашњих 440 КМ на основним студијма цијена семестра износила 500 КМ.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да су универзитети и факултети ове године доста реалније креирали уписну политику када је ријеч о броју свршених средњошколаца, што је најзначајнија разлика у односу на ранији период, те навео да је умјесто 13.500 планиран упис готово 6.000 студената.
“На неким факултетима смо укинули трогодишње студијске програме и повећали смо квоте на факултетима који дају веће могућности за запослење“, каже Малешевић.

Он је оцијенио да ће за упис бити најпопуларнији програми који се односе на информационе технологије.

“Ове године ћемо и у средње школе увести такво занимање и мислим да ће за то бити пуно заинтересованих”, каже Малешевић.

Он је навео да ове године неће бити уписа у оне студијске програме који у прошлој години нису имали довољан број студената.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга најавио је да ће 14. јуна бити објављене уписне квоте за факултете, док ће 26. јуна бити организовано полагање пријемних испита.

“Број студијских програма на Универзитету остаје исти. Имамо нови смјер на Шумарском факултету – Дрвна прерада, као и нови Факултет безбједности”, каже Матаруга.

(Глас)