Најновије одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације

Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку о продужењу свих превентивних мјера до 12. октобра 2020. године.

Закључком је прецизније нормирано да се забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, што укључује и окупљања као што су свадбе, сахране и слична организована окупљања.

“Угоститељски објекти, биоскопи, позоришта, музеји и слично дужни су да организују свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце. Овим је прецизирано да се ограничење јавног окупљања у групама већим од 50 лица не односи на рад угоститељских објеката, односно број лица која ће моћи да бораве у угоститељским објектима зависиће од површине објекта”, саопштено је из Штаба.

С тим циљем, како је наведено, уводи се обавеза угоститеља и пружаоца услуга у области културе и умјетности (музеја, биоскопа, позоришта и слично) да на улазу у објекат постави обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту у односу на његову површину. Облик и садржај обавјештења дефинисаће ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.

Такође, осим досадашањег надзора од стране Републичке управе за инспекцијске послове и Kомуналне полиције, надзор над спровођењем овог закључка вршиће и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.