“Народна библиотека“ Котор Варош препоручује књигу за читање: Данијел Мејсон „Зимски војник“

О књизи:

Беч, 1914.године. Избио је Први свјетски рат. Луције је двадесетдвогодишњи студент медицине и, очаран романтичним причама о хирургији на бојном пољу, пријављује се у војску очекујући распоред у добро организованој теренској болници. Но, стиже у забачену долину усред Карпата и затиче болницу у реквирираној цркви, оковану хладноћом и опустошену тифусом. Остали љекари су побјегли, а с пацијентима је остала само болничарка, тајанствена опатица по имену сестра Маргарета.

Луције никада до тада није држао хируршки скалпал. Док рат бјесни зимским предјелима, он се заљубљује у жену од које мора да учи сурову вјештину сналажења у медицини. Једнога дана у снијегу проналазе војника без свијести, а у његовој униформи чудноватне цртеже. Чини се да војнику нема спаса, све док Луције не донесе одлуку која ће заувијек промијенити њихове животе.

Од позлаћених балских дворана Беча до залеђених шума источног фронта, од склепаних операционих сала до тутњаве козачке коњице на бојишту, Зимски војник је прича о рату и медицини, о породици, о проналажењу љубави усред снажних плима историје, а прије свега о грешкама које правимо и драгоцијеним приликама за искупљење.