НЕОПХОДНО ТРАЈНО РИЈЕШИТИ ПРОБЛЕМ ГРИЈАЊА У КОТОРВАРОШКОЈ ДВОРАНИ

На данашњој редовној сједници Привредног савјета општине Котор Варош закључено је да је неопходно трајно ријешити проблем гријања у которварошкој спортској дворани, како би овај објекат добио употребну дозволу.

„У наредном периоду је неопходно обезбиједити финансијска средства како би овај проблем био ријешен, односно како би корисници спортске дворане имали оптималне услове за одржавање тренинга и одигравање утакмица“, истакао је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Секретар Подручне привредне коморе Александар Љубоја је рекао да су у току преговори на уређењу радиоице за практичну наставу која се налази иза зграде бившег радничког универзутета у Котор Варошу.

„У току је поступак аплицирања овог пројекта за донаторска средства уз подршку Привредне коморе, а након разговора са Радованом Бајићем, предсједником Удружења послодаваца банкарско-финансијских и осигуравајућих организација Републике Српске и директором НЛБ банке, оптимистичан сам у погледу рјешавања овог проблема“, поручио је Љубоја.

Начелник Одјељења за привреду Срђан Ћорић је информисао чланове Привредног савјета о пословању привредних субјеката општине Котор Варош за 2019. годину, која је урађена у сарадњи са Привредном комором Републике Српске и АПИФ-ом, а на основу завршних рачуна 98 привредних субјекта.

Просјечна нето плата на подручју општине Котор Варош у 2019. години је износила 789 КМ, док је у Републици Српској 906 КМ.

Број запослених радника на подручју општине Котор Варош у 2019. години је повећан у односу на 2018. годину за 189 радника или за 3,45 %, а у односу на 2017. годину већи је за 319 радника или за 5,84 %.

Извоз је повећан у односу на 2018. годину за 8,61 %, а у односу на 2017. годину за 15,51 %. Увоз је у односу на 2018. годину повећан за 16,5 % док је у односу на 2017. годину повеђан за 25,51 %.

Спољнотрговински салдо је негативан и мањи је у односу на 2018. годину за 11,7 % а у односу на 2017. годину такође негативан годину и мањи за 10,5 %.

Према приказаним упоредним привредним показатељима, привредни амбијент на подручју општине Котор Варош је повољнији у односу на већину општина у регији.