Нови намет у РС ступио на снагу

Возачи у Републици Српској од 1. јанура приликом регистрације свих моторних возила плаћају још један намет – накнаду за загађивање животне средине.  

Износ накнаде зависи од старости мотора и кубикаже. Како сазнајемо, за новије аутомобиле накнада износи око 3 марке, а за старија око 10 марака. Циљ је да власници аутомобила који више загађују животну средину плаћају већу накнаду, а мању они који имају и мање „загађиваче“.

Накнада се плаћа на основу одлуке коју је донијела Влада РС крајем прошле године, а на основу Закона о заштити ваздуха.

Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине РС, у који се слијева новац од ових накнада, рекао је за Српскаинфо раније да је сада урађена хармонизација прописа на територији БиХ, будући да се у Федерацији БиХ ова накнада плаћа од 2013. године. Осим тога, наводи он, ријеч је о међународној директиви у области заштити животне средине коју Република Српска треба да спроведе.

По грубој рачуници Фонда, годишњи износ од накнада са којим ће Фонд за заштиту животне средине да располаже биће између два и три милиона марака, које ће возачи да уплате на име ове накнаде приликом регистрације возила.

Тодоровић тврди да ће се новац трошити намјенски. 

– Све паре од те накнаде биће искориштене за пројекте смањења загађивања животне средине и за пројекте енергтске ефикасности. То постоји у цијелој Европи и окружењу – истиче Тодоровић.

Наводи да ће на тај начин и Фонд имати веће шансе да добије значајнија средства приликом аплицирања код међународних фондова.

У Републици Српској је регистровано око 366.000 моторних возила.

Из Владе РС увјеравају да ће, обезбјеђивањем додатних средстава за финансирање заштите животне средине, бити осигурано унапређење мјера заштите животне средине, већи степен заштите и побољшања квалитета ваздуха.

Међутим, Влада РС законом није обухватила индустријске капацитете, односно велике загађиваче.