Обиљежен Међународни дан матерњег језика

Народна библиотека Котор Варош је поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика, организовала едукативну радионицу за 27 ученика од 2. до 5. разреда Основних школа „Петар Петровић Његош“ из Масловара и „Петар Кочић“ из Шипрага.

Библиотекар педагог из Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Јелена Јокић је одржала предавање на тему очувања српског језика и ћирилице као основног културног идентитета нашег народа.

Она је истакла да је радионица осмишљена тако да дјеца на едукативан и креативан начин уче о српском језику.

„Дјеца су кроз игру допунила своје знање о правопису и врстама ријечи као и правилном изражавању у српском језику. И поред све већег интересовања за стране језике наш матерњи језик ипак опстаје, јер чему знање страног језика ако свој не познајемо“, рекла је Јокићева.

Директор Народне библиотеке Котор Варош Бојана Васић је нагласила да ова установа бар два пута годишње организује едукативне радионице.

„Народ који изгуби свој језик и који нема своје књиге не може се назвати народом, а управо то нам пријети због све већег кориштења и усвајања страних језика у свакодневној комуникацији. То је највидљивије код младих, који све више користе ријечи из енглеског језика“, нагласила је Васићева.

Према њеним ријечима читаво друштво мора да се посвети овом проблему, а највећу одговорност сноси образовни систем, који овоме треба приступити са великом посвећеношћу.

„Најбитније је да сви као друштво што прије схватимо да нам је дужност да чувамо матерњи језик, а туђи да поштујемо“, закључила је Васићева.