Ново санитетско возило унаприједиће услуге Хитне помоћи

Ново санитетско возило које је Влада Републике Српске донирала Дому здравља Котор Варош унаприједиће доступност услуга хитне медицинске помоћи с обзиром на разуђеност општине и велику потребу за хитним интервенцијама, рекао је директор Дома здравља Владимир Бибић.

Бибић је истакао да је ова донација била неопходна и захвалио је Влади Републике Српске и Министарству здравља и социјалне заштите.

,,С обзиром на то да смо обавезни да пацијенте одвозимо и довозимо, наша возила се, прелазећи огромну километражу, веома брзо хабају. Годишње имамо око 900 вожњи, а нова возила користимо у критичним ситуацијама, када је потребно да пацијент безбједно стигне на Универзитетско-клинички центар Републике Српске“, појаснио је Бибић.

Он је додао да ће ново санитетско возило омогућити и нови квалитет здравствених услуга који се огледа у бољој сигурности и удобности пацијената.

Дом здравља „Свети Пантелејмон“ Котор Варош је јавна здравствена установа која пружа услуге примарног нивоа здравствене заштите за осигуранике са подручја десет мјесних заједница, а у склопу тога организује и услуге хитне медицинске помоћи и хитног санитетског превоза.

Влада Републике Српске усвојила је одлуку о праву преношења власништва над 10 нових санитетских возила укупне вриједности 1,32 милиона КМ са Министарства здравља и социјалне заштите на јавне здравствене установе.

Власништво над возилима биће пренесено на домове здравља Бањалука, Челинац, Бијељина, Котор Варош, Лакташи, Рудо, Угљевик, Вишеград, Зворник, те на болницу „Србија“ Источно Сарајево.

Ресорно министарство ће у наредном периоду овим здравственим установама испоручити санититетска возила набављена у оквиру „Хитног пројекта ковид 19“ финансираног кредитним средствима Свјетске банке.