ОБИЉЕЖЕН 15. ОКТОБАР, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА НА СЕЛУ

Поводом 15. Октобра, који се обиљежава као Међународни дан жена на селу, Општина Котор Варош, у сарадњи са Гендер Центром Владе РС ће представницама Удружења жена и жена на селу уручити пригодне поклоне.

,,Признање значаја и улоге жена на селу, као и признање потребе да се услови њиховог живота морају побољшати, први је корак ка постизању боље будућности жена на селу и очувања и развоја сеоских подручја у цјелини. Општина Котор Варош је свјесна значаја жена и породица које живе у руралним подручјима наше општине, те користи сваку прилику да им се укаже поштовање и помогне у њиховим намјерама“ – ријечи су Милијане Гламочак представника општине Котор Варош на овом пројекту.

Општина Котор Варош задње четири године је давала и финансијску и сваку другу подршку удружењима и пројектима које воде жене уопште или жене у руралним подручјима, потпуно свјесни улоге жене у данашњем друштву, која је и стуб породице и сваког домаћинства.

Ова подршка се најбоље видјела кроз:

-подршка удружењима и пројектим

-промовисање укључивања и активног учешћа жена у савјетима мјесних заједница, задругама, активима и другим облицима организовања

Подсјетимо се да жене које живе у сеоским подручјима у Републици Српској чине 43% радне снаге у пољопривредној производњи, те да се кроз мјере помоћи овој категорији жена демографски и економски оснажује село и смањује одлазак становништва са ових подручја.

,,Представнице Удружења жена ,,Срећа“ су прошле едукације у организацији Гендер центра и Министарства пољопривреде и сада су оспособљене да конкурише за пројекте којима ће се побољшати статус жена на селу“ – изјавила је за наш портал Снежана Мирковић, чланица УГ ,,Срећа“.

Из општине Котор Варош кажу да ће наставити путем оснаживања жена на селу, давањем подршке њиховим пословним идејама, удруживањима, користећи своја средства и кроз партнерске односе.