Објављена прогноза за Европу: Какво ће љето бити у БиХ?!

Балкану пријете силовите љетне олује, које би мјестимично могле да створе торнада, а са Запада стиже пакао.
“АццуWеатхер” за љето ове године у Европи предвиђа да ће бити изразито топло, ако већ не и с опасним продорима жестоких олуја. У свом извјештају наводи да ће се подручје дуготрајне врућине протезати од Португала и Шпаније до Пољске и Мађарске.

“Врућина ће бити дуготрајнија него прошлог љета кад су рекордне температуре мјерене у дијеловима Португала, Белгије, Холандије, Њемачке и Скандинавије, али су трајале, генерално, око седам дана”, написао је Ерик Леистер, један од “АццуWеатхерових” метеоролога.

Навео је да се температуре више од 38°Ц могу очекивати на потезу од сјеверне Француске, Белгије, Холандије, према Пољској, Словачкој и Мађарској.

Метеоролог Тајлер Ројс изјавио му је и то да би се температуре више од 40°Ц могле очекивати у дијеловима источне и јужне Француске, а да ће најгоре бити у Португалу и Шпанији, гдје је могуће да зареда неколико дана с температурама од 43°Ц и више.

Ипак, врућине неће пржити комплетну Европу. Једно од подручја које ће проћи боље него ранијих година биће Скандинавија, и због нормалнијих температура и због нормалнијих количина оборина. Прошлог љета тамо је пало мање од 50 одсто просјека оборина, док ће ове то бити између 70 и 100 огсто, што значи да овог љета напокон не би требало да буде ужасних наслова о пожарима унутар сјеверног поларног круга.

Врућине не би требало да буду тако бруталне ни на Балкану, али уз врло гадну цијену; на потезу од Грчке све до Србије и Румуније на сјевер, те Бугарске на исток, овдје се предвиђају грмљавинске олује.

“Ове олује донијеће бројне громове, поплаве и разорне вјетрове са градом. Најснажније олује биће у стању створити торнада”, казао је Ројс.

Такође, навели су, атмосферски поремећаји као споредне посљедице тих жестоких олуја, могу се очекивати широм Медитерана, те по дијеловима источне Европе и Русије. То би требало да значи оно што се види и на генералној прогностичкој карти за ово љето, пише “Еxпресс.хр”.

Ту се види и да је по Италији и западном Медитерану за очекивати просјечне температуре, а од Ирака, Сирије, преко Турске, Грчке, Македоније, Србије и БиХ жестоке олује.

Босна и Херцеговина према тој карти налази се на подручју таласа врућине и екстремне врућине, те опасних олуја које ће харати Балканом, такође уз таласе врућина.

И бх. метеоролози рачунају да ће и ово љето, као сва у 21. вијеку, бити надпросјечно топло.