За викенд борбе витезова на Кастелу

Више од стотину модерних витезова из цијелог региона укрстиће своја копља овог викенда на древном Кастелу, оживљавајући средњовјековне витешке борбе.
Другу годину заредом, витезови долазе међу Бањалучане, у оквиру међународног фестивала „Каструм 2019“. Фестивал ће бити отворен 7. до 9. јуна, а посјетиоци ће имати прилику да виде средњовјековне витешке борбе, одоре, оклопе, али и неке од старих, већ заборављених заната.

Организатори позивају све заинтересоване суграђане да им се придруже у петак, од 19 часова, у дефилеу од Храма Христа Спаситеља до Кастела и да на тврђави присуствују свечаном отварању фестивала.

Како су саопштили, гледаоци ће имати прилику да виде и такмичења у стреличарству, мачевању средњовјековним мачевима, али и модерно мачевање, те приказ средњовјековне витешке борбе, неоклопне борбе, плес са ватром, жонглере, а сви извођачи ће бити обучени у средњовјековне костиме.

Организатор ове манифестације, која ће окупити стотињак учесника из Републике Српске, Србије, Хрватске, Мађарске, Црне Горе, Румуније и Пољске, је бањалучки витешки ред „Чувари копља Светог Георгија“.

Прије званичног отварања овог, атрактивног догађаја, у Саборном храму Свете Тројице биће одржано симболично вјенчање краља Стефана Драгутина и мађарске принцезе Катарине из династије Арпад.

“Манифестација промовише културно-историјску баштину, а идеја је да се кроз атрактивна дешавања оживе стари, заборављени занати, али и да обогатимо дешавања на самој тврђави Кастел, амбијенту коме доликују догађаји овог типа”.

Град Бања Лука подржао је организацију овог догађаја, а фестивал је уврштен у програм “Прољећа у Бањалуци”.Атрактивна изложба о правим витезовима
Изложба „Доба витештва – оружје и оклопи средњовјековних ратника“ биће отворена у Каменој кући у Кастелу, вечерас, 4. јуна у 18 часова. Изложба је приређена у оквиру Међународног витешког фестивала „Каструм 2019“, а приказује експонате из раздобља од 11. до 16. вијека који се чувају у фундусу Музеја Републике Српске. Аутор изложбе је мр Јанко Врачар, музејски савјетник у Музеју Републике Српске.

Поред ове изложбе, биће отворена и изложба филмских костима из колекције Галерије Радио-телевизије Србије, који су кориштени у популарној телевизијској серији „Немањићи – рађање краљевине“.