Обољели ће у току дана бити пребачен на УКЦ Бањалука

На данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације констатовано је да је потврђен први случај вируса корона у Котор Варошу.

Ријеч је мушкарцу рођеном 1965. године, који је запослен у предузећу „Механичке конструкције“.

Наведеном лицу рјешење о кућној изолацији издала је здравствена инспекција, а лице ће данас бити упућено на Клинику за инфективне болести Универзитетско-клиничког центра Републике Српске.

Из которварошког Дома здравља су саопштили да је ријеч о породичном човјеку и да ће се у току данашњег дана извршити и тестирање чланова његове породице.

Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске предузима све неопходне мјере у циљу идентификације свих лица која су била у непосредном контакту са обољелим„, истакао је директор Дома здравља „Свети Пантелејмон“ Владимир Бибић.

За лица за која се утврди да су била у непосредном контакту биће издата рјешења о кућној изолацији.

Данас ће бити извршена дезинфекција свих просторија предузећа „Механичке конструкције“, уз надзор стручне службе Дома здравља.

Хигијенско-епидемиолошка служба которварошког Дома здравља одредила је да санитарни инспектор изда рјешења о кућној изолацији за све запослене у наведеном предузећу.

Из општинског Штаба апелују да се сви грађани придржавају издатих мјера и препорука у погледу сузбијања и ширења вируса корона.

Посебно скрећемо пажњу грађанима да у потпуности избјегавају породичне посјете и дружења, јер само тако можемо бити одговорни према себи и другима„, истакао је командант општинског Штаба за ванредне ситуације и начелник општине Зденко Сакан.

Комунална полиција је од проглашења ванредне ситуације и увођења мјера кућне изолације извршила 203 контроле и није коснтатовала кршење мјера кућне изолације.

Тржишна инспекција општине Котор Варош је током јучерашњег дана издала прекршајни налог у износу од 1.000 КМ самосталном предузетнику због кршења уредбе о враћању цијена на претходни ниво.

Полицијска станица Котор Варош је извршила контролу 176 лица у изолацији, те издала прекршајни налог једном лицу за непоштовање мјера кућне изолације, а једно лице је санкционисано због непоштовања полицијског часа.

Пословна јединица Електродистрибуције Котор Варош позива све грађане са подручја општине да у периоду од 29. маприла сами изврше попис стања о утрошку електричне енергије и јаве на бројеве телефона: 051/785-011 и 051/783-124.

Свим лицима која не пријаве утрошак електричне енергије извршиће се обрачун на основу просјека у претходном периоду.

Територијална ватрогасна јединица Котор Варош ће у току данашњег дана дезинфиковати просторије Полицијске станице Котор Варош, Центра за социјални рад, Црвеног крста и породичне куће лица обољелог од вируса корона.

Општински Штаб за ванредне ситуације је донио одлуку којом се умањује цијена комуналних услуга одвожње смећа свим правним лицима којима је средином текућег мјесеца забрањено обављање дјелатности у износу од 50 одсто.