Од данас `нова` власт у Српској

Овим ће Република Српска прва формирати законодавну власт у БиХ, а како је саопштено из Одјељења за односе с јавношћу НС РС, на конститутивној сједници, која почиње у 14 часова, свечану заклетву положиће новоизабрани члан Предсједништва БиХ из РС Милорад Додик, предсједница РС Жељка Цвијановић, потпредсједници Јосип Јерковић и Рамиз Салкић те народни посланици.

На првој сједници десетог сазива биће предложен дневни ред с 11 тачака, а два сата прије њеног одржавања, у подне, новоизабраним народним посланицима биће додијељени сертификати Централне изборне комисије БиХ.

Сједницом ће, до избора предсједника НС РС, која броји 83 народна посланика, предсједавати Радно предсједништво, које чине најстарији посланик сазива и три најмлађа посланика из три партије с највећим бројем посланика. Према овим правилима, сједницу ће водити Дане Малешевић из ДНС-а као најстарији посланик, а помагаће му три најмлађа посланика из три партије с највећим бројем посланика Денис Шулић из СНСД-а, Давор Шешић из СДС-а и Александар Главаш из ДНС-а.

На сједници ће, такође, бити покренута иницијатива за избор делегата из РС у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и иницијатива за избор делегата у Вијећу народа РС.

„Будући да је крајњи рок за избор делегата 6. децембар, парламентране странке ће до 28. новембра до 15 часова доставити листе кандидата за избор делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и Вијеће народа РС“, саопштено је из НС РС, а навели су и да ће посланици разматрати и одлуку о броју потпредсједника НС РС.

Осим конституисања радних органа и полагања заклетве, биће формирана и комисија за избор и именовање, како би мандати могли бити верификовани.

Према верификованим подацима ЦИК-а, за НС РС гласало је око 728.000 гласача, а неважећих листића је било око шест одсто. Према тим подацима, СНСД је освојио 28 посланичких мандата (218.201 глас), а двоцифрени број мандата имају и СДС 16 (123.515 гласова) и ДНС 12 мандата (98.851 глас). У Народну скупштину улази и девет ПДП-ових посланика (69.948 гласова), затима седам СП-ових (56.106 гласова), четири из Заједно за БиХ (29.556 гласова), четири НДП-ова (28.183 гласа) и три из Уједињене Српске (21.187 гласова).

Сједници ће, међу осталим званицама и гостима из јавног и политичког живота, присуствовати и Маја Гојковић, предсједница Скупштине Србије, и Ана Брнабић, предсједница српске владе.