Ово су убједљиво најбоље фотке

У питању је својеврсна Нобелова награда у свијету фотографије, а ово најпрестижније признање добили су фотографи широм свијета.

Најбољом од најбољих проглашена је једна фотографија као и у још 12 категорија док су за поједине више њих делили прво место.

1.

Прво мијесто за најбољу фотографију 2016. године у свим категоријама однијео је Бурхан Озбилици који је успео да услика драматичан моменат када је бивши полицајац Мевлут Алтинташ 19. децембра на изложби у Анкари убио Андреја Карлова, руског амбасадора у Турској. Озбилици је однијео и прву награду у категорији „прича“ јер је читав инцидент уз оно што му је претходило и услиједило представио у више фотографија.

2.

Џонатан Бахман, фотограф „Ројтерса“ је освојио прву награду у категорији „Савремени изазови“. На фотографији је усамљена активисткиња Ајша Еванс (28) која је мирно стајала пруживши руке да јој ставе лисице на протесту против полицијске бруталности у Батон Ружу у Луизијани јула 2016.

Црнкиња, мајка једног дијетета, путовала је из Пенсилваније да би изразила незадовољство на протесту због убиства црнца Алтона Стерлинга, оца двоје дијеце, којег су ненаоружаног убила два белца полицајца.

3.

Фотограф Пола Бронстејн је овом фотографијом освојила прво мијесто у категорији „Свакодневни живот“. Фотографија носи назив „Тихе жртве заборављеног рата“, а на њој су приказане мајка и тешко повређена ћерка током експлозије бомбе у Кабулу у Авганистану.

4.

Фотограф „Њујорк тајмса“ Данијел Берехулак је освојио главну нагрдау у категорији „Вести“ (Генерал неwс). Фотографија је насловљена „Муче нас као животиње“ и приказује сав ужас Дутертеовог рата против наркоманије на Филипинима. Председник Родриго Дутерте је покренуо кампању против наркомана и дилера дозволивиши сваком да убије сваког на кога сумња да припада једној од те две групе људи без икаквог судског процеса.

За мање од годину дана убијено је више од 2.000 људи, а нарко-кланови и остале криминалне групе злупотребљавају закон за међусобне окршаје и убиства. На фотографији је Ромео Торес (37) којег су убиле две неидентификоване особе.

5.

Фотограф Валери Мелинков из „Россиyа Сегеднyа“ освојила је прво мијесто у категорији „Дугорочни пројекти“. Наслов је „Црни дани Украјине“, а на њој се виде цивили како беже од напада гранатом у селу Луханскаја.

5.

Томас Мунита из „Њујорк тајмса“ освојио је прву награду у категорији „Свакодневни живот“. Фотографија под називом „Куба на ивици промене“ приказује припаднике радничке омладине како чекају караван са телом Фидела Кастра. Куба је девет дана оплакивала свог некадашњег лидера.

7.

Том Џенкинс, фотограф британског „Гардијана“ награђен је првим мијестом у категорији „Спорт“. На фотографији је џокеј Нина Карбери која је пала са свог коња, а потом и он за њом.

8.

На фотографији су адвокати који помажу рањенима у нападу бомбом у Пакистану у којем је живот изгубило 70 људи. Испред једне болнице окупили су се адвокати и новинари како би одали пошту претходно убијеном адвокату Билалу Касију. За ову фотографију, фоторепортер агенције ЕПА Џамал Тараки освојио је прву награду у категорији „Дешавања“.

9.

Канадски фотограф Амбер Бракен освојила је прву награду у категорији „Савремени изазови“. На фотографији су полицајци који покушавају да разбију демонстрације у Дакоти против изградње гасовода.

10.

Још једна прва награда у категорији „Спорт“ отишла је у руке италијанског фотографа Ђованија Каприотија. Фотка носи назив „Мушкарци ће бити мушкарци“ (Boys will be boys) а на њој су тројица играча канадског рагби клуба који су вежбали за свој преформанс осмишљен као подршка трансродним особама, што је уједно била и добротворна вечера у циљу сукпљања средстава за функционисање клуба.

11.

У категорији „Природа“ прву награду освојио је шпански фотограф Франсис Перес. на фотографији је корњача која се упецала у рибарску мрежу на Тенерифима у Шпанији.

12.

И фотограф „Националне географије“ Брент Стиртон је освојио прву награду у категорији „Природа“. Фотографију је назвао „Рат носорога“ и приказује организацију која се брине о рањеним носорозима у Африци. У Арифици је лов на носороге веома распрострањен због веровања да је њихов рог љековит, али и из других разлога. Младунче носорога на фотографији остало је без мајке коју су убили, а потом су га напале хијене док га нису спасили из организације „Брига о дивљини Африке“.

13.

Лорен ван дер Сток, фотограф „Геттy“ агенције, освојио је прво мијесто у категорији „Опште вести“. На фотографији су приказане специјалне ирачке јединице које претражују куће у Мосулу у потрази за припадницима Исламске државе.