Од данас појачана контрола саобраћаја у Републици Српској

Појачана контрола саобраћаја од данас почиње на путевима широм Републике Српске. Припадници Министарства унутрашњих послова мотриће на све учеснике у саобраћају. Однос возач-пјешак, бициклисти, возачи трактора, мотоциклисти посебно ће бити контролисани.

Појачане ће бити и контроле на присуство алкохола, дроге и психоактивних лијекова у организму, саопштено је из МУП-а Српске.

Акција ће трајати до 16 августа, саобраћај ће бити контролисан у свако доба дана, контрола саобраћаја биће рађена и у градским подручјима, али и на локалним, регионалим и некатегорисаним путевима.

И ова акција полиције одвија се у склопу камање „Вози опрезно, путуј безбиједно“. Траје још од прошлог мјесеца. Бањалучка полиција спровела је већ пет различитих контрола саобраћаја. Kонтролисано је све, од брзине, до сигурности дјеце у саобраћају.

Да има потребе за оваквим акцијама говоре и бројке. Тако је од 26 контролисаних мотоциклиста протеклог викенда, свих 26 санкционисано, углавном због неношења кациге. Санкција је било и у периоду од 23. до 26. јула када се посебна пажња посветила бициклистима и возачима мотоцикла и мопеда.

„У току мјесеца јула тачније од 23. до 26. јула реализована је акција из безједности саобраћаја са укупно 278 возача, 38 је санкционисано због неношења кациге, 18 возача није имало положен испит А категорије, 15 је истекла потврда о власништву и 15 возача није имало регистарску ознаку од мотоцикла“, истакла је Данијела Мучибабић, портпарол ПУ Бањалука.

Да су овакве акције потребне управо током љета кажу и у Агенцији за безбједнст саобраћаја. Закон није намијењен само возачима путничких аутомобила него га морају поштовати сви. Kажу, велики је број собраћајних незгода у којима су управо главни актери возачи двоточкаша.

„Оно што је карактеристично и за ово љето и претходна, да је све више двоточкаша и саобраћајних незгода са учешћем бицикала и пјешака. Није риједак случај да бициклиста удари пјешака и да дође до тешких тјелесних повреда“, нагласио је Милија Радовић, Агенција за безбједност саобраћаја.

Kонтрола саобраћаја у Републици Српској биће појачана током цијелог августа. Посебно јер је током љета повећања фреквенција возила на путевима и ризик је већи за све учеснике у саобраћају. На овај начин циљ је спријечити саобраћајне незгоде, нарочито оне са тежим посљедицама.