Одржан састанак са которварошким дрвопрерађивачима

У сали СО Котор Варош данас је одржан састанак са представницима дрвопрерађивачких предузећа са подручја општине Котор Варош. Састанку су поред представника предузећа, присуствовали и начелник општине Котор Варош, Далибор Вучановић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, Радислав Петрушић. Од 15 позваних предузећа, на састанку су се појавили представници њих пет. Разговарало се о текућим проблемима у овој грани привреде и начинима расподјеле дрвних сортимената на подручју наше општине, када су у питању которварошка предузећа.

По ријечима начелника општине Котор Варош, дио дрвопрерађивача који су инсистирали на одржавању овог састанка, није дошао на данашњи састанак.
„Дио которварошких дрвопрерађивача који се појавио на овом састанку су изнијели своје проблеме, и ми смо договорили да роба треба да остаје на подручју наше општине, у складу са њиховим финансијским и производним капацитетима. Сировина не треба да иде са подручја наше општине, него да се задржи овдје и преради, те да се упосли нова радна снага. Међутим одређен број дрвопрерађивача се није појавио из непознатих разлога, и они или су задовољни или су имали пријетње. Што се тиче локалне заједнице, ми ћемо се потрудити да инсистирамо да та сировина остане на подручју наше општине, и да се одређене накнаде које су обавеза шумског газдинства плаћају уредно да би општина могла планирати даље, да ли да одређена средства субвенционишемо, или да одређени дио средстава враћамо у подручја одакле се врши експлоатација, како би наставили са развојем општине. Ако дрвопрерађивачи буду задовољни уговорима нећемо даље никакве мјере подузимати, а ако не буду задовољни покушаћемо остварити сарадњу између надлежног министарства, општине и Јавног предузећа Шуме РС, како би на крају сви били задовољни“, рекао је Вучановић.

Одређен број дрвопрерађивача обраћао се Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности, износећи проблем да не добијају потребне количине дрвних сортимената за своју прераду.
То су фирме које обављају своју дјелатност на рубним подручијима општине гдје се задржава локално становништво и једино ту има запослење. Циљ нам је био да тим дрвопрерађивачима на неки начин помогнемо и да се ми као локална заједница обратимо одређеним институцијама како би добили потребне количине сортимената, како би могли упослити своју радну снагу, што је нама врло битно. Они који су се појављивали са својим проблемима у протеклом периоду нису се данас појавили. По неким мојим информацијама добар дио њих је прозиван и пријећено им је да ће имати одређене посљедице и санкције ако се појаве, вјероватно да је то утицало на њих, јер се боје за своје даље пословање. Ови који су се појавили, изнијели су своје захтјеве, ми ћемо и даље стајати иза њих и настојаћемо да ипак то што се произведе и усијече дрвних сортимената остане на нашој општини, јер од тога локална заједница има интерес. Све оно што оде даље из наше општине ми у принципу од тога немамо користи. Ми не тражимо ни од кога да даје по повољнијим условима некакву робу или да доводимо позицију пословања шумског газдинства у неповољан положај због тога што домаћи произвођачи требају да добију робу по повољнијим условима, то не, него једноставно да се испоштује Закон, и члан Закона 84 о шумама, гдје је дефинисано да под истим условима домаћи произвођачи имају предност. Нама је то циљ управо због запошљавања радне снаге на тим руралним подручијима“, изјавио је Петрушић.

Из Шумског газдинства „Врбања“ нисмо били у могућности добити информацију зашто се њихови представници нису појавили на овом састанку, јер се директор тренутно налази на службеном путу и по његовом повратку ћемо добити и званичну информацију из овог шумског газдинства.

Тренутно на подручју наше општине има 15 регистрованих дрвопрерађивачких предузећа. Дио ради на извођењу шумских радова, а дио ради у области прераде дрвета, а има и оних предузећа која раде и једно и друго. Они запошљавају око 1000 радника што представља велики развојни потенцијал Котор Вароша. В.Ђ.