Одржано стручно предавање за пчеларе

За пчеларе са подручја општине Котор Варош вечерас је одржано стручно предавање о теми „Борба против варое“.

Предавању, које је одржао професионални пчелар из Србије Саша Татомиров.Он је објаснио да је за добро изимљавање пчелињих друштава потребно прије тога добро зазимљавање.

,,Ако правилно на зазимимо друштва од доброг пролећа нема ништа, имаћемо пчеле које ће се разрадити тек у јуну ако изађу слабе из прољећа. Пчеларска сезона почиње у августу, а када се заврши активна паша и врцање меда тада морамо примијенити ударан третман против варое. Може да се користи чекмајт на бази кумафоса, хербастрипс, суперстрипс на бази амитраза са неким етеричним уљима, може апигард, мравља киселина, али битно је да је то провјерено средство“, рекао је Татомиров.

По његовим ријечима сада се највише користифлуметрин, један нови препарат за борбупротив варое, а осим борбе против варое најважније је додавање хране пчелама, прихрана.

,,Од прије четири године дајем инвертни сируп по пет литара у пластичним кесама дебљине 100 микрона, које неће да пукну, а у сируп се стављају и љековити препарати од којих је један ЕМ пробиотик за пчеле. Једна кеса служи за прихрањивање 14 дана да би у августу дали прихрану и имали пуно залијегање матице и пуно зимских пчела. То је предуслов за добро прољеће“, појаснио је Татомиров.

Пчеларима је савјетовано и додатно утопљавање пчелињег легла, да би се спријечиле посљедице великог смјењивања дневних и ноћних температура.

Предсједник которварошког Удружења пчелара „Нектар“ Игор Ковачевић, који је организовао вечерашње предавање, рекао је да ће оваквих предавања у наредном периоду бити још више како би пчелари били боље обучени, посебно код припреме презимљавања друштава.