Око 55.000 радника без књижице

„У РС је на здравствено осигурање укупно пријављено 1.000.775 осигураних лица, што укључује носиоце осигурања и чланове њихове породице. Од тог броја је 683.696 носилаца осигурања, док су остало чланови њихових породица“, наводе у Фонду .

Према њиховим ријечима, осим за заХилпослене, доприносе редовно није плаћао и значајан број пољопривредника. Подсјетили су да се за чланове породица који су на осигурање пријављени преко осигураника не плаћају доприноси.

„Такође, за поједине категорије осигураника се увијек овјери здравствена књижица чак и када за њих или њихове носиоце осигурања нису уплаћени доприноси, нпр. за труднице и породиље, лица старија од 65 година, дјецу до 15 година, РВИ, обољеле од малигних болести, дијабетеса и других тежих обољења“, нагласили су у Фонду.

Напоменули су да број пријављених на здравствено осигурање не означава број становника РС, јер одређени проценат становништва није пријављен.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, казао је да Унија не подржава неплаћање доприноса за здравствено осигурање.

„Када се каже ‘радник’ мора се нагласити којих радника, јер то сигурно нису радници из реално-приватног сектора. Ако постоје такви радници, не разумијем зашто не одреагује Пореска управа РС, блокира такве фирме“, наглашава Шкребић.

Истакао је да Унија тражи увођење финансијске дисциплине.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, истакла је да је недопустиво да за 50.000 радника нису уплаћивани доприноси за здравствено осигурање.

„Проблем је питање јавних установа, поготово сектора здравства, гдје се радницима који раде у том сектору више година дугују доприноси, односно нису им уплаћивани“, рекла је Мишићева за „Независне“.

Према њеним ријечима, питање је како ријешити тај проблем, а да радници не буду оштећени и да с друге стране остваре своја законом загарантована права.

„То да за 50.000 радника у РС нису уплаћивани доприноси је озбиљан податак и незамисливо је да толики број људи не ужива она права која је зарадио“, упозорава Мишићева.

Навела је да је то проблем који држава мора рјешавати и поставља се питање коме треба послодавац који не може да опстане на тржишту и не испуњава обавезе према радницима.

„Наш захтјев је да Влада, када је у питању сектор здравства, тај проблем ријеши и да радници више немају ту врсту проблема. Тренутно је ријеткост да се у реалном сектору могу наћи радници којима нису уплаћивани доприноси, као што је некад било, и сада је то углавном јавни сектор“, каже Мишићева.