Pasoša i dalje nema!

Većina onih koji su po svoje pasoše , iz CIPS-a su izašli praznih ruku. Razlog- uvijek isti. Pasoških knjižica nema, pa oni koji su predali zahtjeve, nerijetko čekaju i duže od predviđenog roka od trideset dana.

Da im je svejedno, kažu, nije, jer ako pasoš hitno zatreba, preko granice neće moći.

“Znači predala sam 13. aprila i evo dolazim već treći put nisu izdali, a pitanje je kad će. Nije mi hitno, ali trebaće mi, tako da ću čekati”, kaže Jelena Petrašević.

“Predala sam prije mjesec dana i rekli su da sačekam još desetak dana”, rekla je Mira Karanović.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova, peru ruke od problema , jer su, tvrde, svoj dio posla odradili. A iz Agencije za identifikaciona dokumenta, stiže identičan odgovor kao i prije nekoliko dana, uz obrazloženje da i oni rade punom parom.

“IDDEEA u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima čini sve da u ovom periodu odgovori na zahtjeve za izdavanje pasoša u što kraćem roku, te informišemo da nema nikakve bojazni da će građani ostati bez putnih isprava”, odgovor je iz IDDEEA.

Krivicu ni oni ne zadržavaju u svom dvorištu, već je pripisuju dobavljaču. Brzina štampanja, priznaju, nije na zadovoljavajućem nivou, jer već neko vrijeme vlada oskudica repromaterijala.

U odgovoru iz Milbauera u kojem konkretnih odgovora na naša pitanja praktično i nema. Nisu nam rekli kada će problem biti riješen ni ti šta tačno od repromaterijala nedostaje, ali su zato iskoristili priliku da se pohvale milionima uloženim u BiH.

Ne zna se ni koliko tačno građana čeka na svoje pasoše, jer u IDDEEI tu informaciju ne daju.