Пјевање уз гусле на УНЕСКО репрезентативној листи

Одлуку о упису гуслања донио је, 29. новембра, УНЕСКО Међувладин комитет за очување нематеријалног културног насљеђа, на свом 13. редовном засједању које се одржава на Маурицијусу.

„Гусле су симбол српског народног памћења у дугој борби за одржање у прошлости, али нису само то. Нема данас народа у којем је овај древни елемент културног насљеђа живље присутан, поштован и вољен. Заслуге за такав статус припадају гусларским удружењима и бројним оданим слушаоцима широм нашег културног простора“, рекао је Драган Хамовић посебни савјетник српског министра, поводом уписа пјевања уз гусле на УНЕСКО Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

Министарство културе и информисања Србије је 2016. године препоручило надлежној стручној комисији номиновање гуслања на УНЕСКО листу.

Номинацијски досије припремио је Центар за нематеријално културно насљеђе при Етнографском музеју у Београду у сарадњи са Музиколошким институтим САНУ и уз подршку Савеза гуслара Србије, гусларских удружења, појединаца, локалних самоуправа, институција, невладиних организација и стручних удружења.

Пјевање уз гусле је трећи упис Републике Србије на УНЕСКО Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства. Уписом се обезбјеђује и боља међународна видљивост, а заједнице се подстичу да активно доприносе очувању и преношењу изабраног елемента сопственог насљеђа.