“Правда“: Кршење људских права

Колективни центри, на хиљаде људи без крова над главом, без запослења, кршење Анекса 7 Дејтонског мировног споразума о правичној надокнади имовине у Федерацији БиХ – све су то муке које не види мандатар и укида Министарство за избјегла и расељена лица и то маргинализује у Секретаријат, поручују из Удружења „Правда“.

„Ми смо скоро доставили захтјев нашој Влади да она у складу са својим надлежностима помогне избјеглом становништву, да ријеше своја потраживања имовине у Федерацији БиХ, а они одговарају укидањем Министарства. На тај начин избијају практично посљедњу наду избјеглицама да ријеше свој дугогодишњи проблем“, каже Перо Млађеновић, генерал ВРС у пензији.

„Сви су се министри обогатили, стекли су огромно богатство и зато није ријешено. Могли су да ријеше све избјегличке проблеме. Лако је било натјерати људе у рат, да људи искрваре, изгубе здравље, а сада ми немамо никаквих права“, огорчен је Душан Стевановић, предсједник Удружења „Правда“.

„Мислим да смо дотакли дно, по питању запошљавања, по питању стамбеног збрињавања. Више нисмо ни грађани другог реда, већ минорна група која није више никоме битна“, сматра Жељко Лојаница, потпредсједник Удружења „Правда“.

Чланови Удружења „Правда“ не прихватају да о њиховој судбини одлучују, како кажу, неки фиктивни Савези удружења избјеглица.

„Посебно нас је погодило када смо видјели ко нас је јуче представљао. То су фиктивна удружења. Ми ћемо се обратити тужилаштву да се провјери то њихово дјеловање, али то је све у режији владајуће странке“, рекао је Душан Стевановић, предсједник Удружења „Правда“.

„Да се преиспита ко је у суду регистрован као удружење, а ко није. Не могу ја бити миљеник неке политичке опције или неког градоначелника и да се лажно представљам“, рекао је Жељко Лојалница, потпредсједник Удружења „Правда“.

Удружење „Правда“ очекује конкретне одговоре и од мандатара нове Владе.