Пливање за Часни крст изазива огромно интересовање

Пливање за Часни богојављенски крст у Котор Варошу изазива огромно интересовање, а до јуче се пријавило 18 пливача, који ће данас имати обавезан љекарски преглед у Дому здравља “Свети Пантелејмон”. За Богојављенски крст ће пливати само најхрабрији и најспремнији, а након љекарског прегледа ће бити познат тачан број учесника. Организатори поручују да су пријаве завршене.

Доктори ће у периоду од 12.00 до 15.00 часова обавити општи преглед свих учесника, јер ова манифестација није само приказ снаге духа, већ и тијела“, истакли су у Организационом одбору ове манифестације и посебно се захвалили директору которварошког Дома здравља Владимиру Бибићу.

Колики је значај овог догађаја најбоље показује и велико интересовање Которварошана, што је доказ да добро организоване манифестације приликом вјерских празника изазивају велику пажњу.

Богојављење је један од петнаест празника Српске православне цркве и зато позивам све Которварошане да дођу и виде одважне људе које ни хладна вода, ни вријеме не могу поколебати у намјери да пливају за Часни крст“, рекао је архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић.

Један од учесника пливања за Часни крст Дејан Симић истиче да се уз снагу вјере све може издржати.

Ова манифестација има вјерски карактер и сви који уђу тај дан у ријеку Врбању су побједници, јер је у питању витештво и спортски дух, а не такмичење“, рекао је Симић.

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат, дар Данила Ђекановића, умјетничку слику Бранка Русмира и поклон бутика “Лагуна”, а остали учесници добиће пригодне поклоне које су обезбиједили Александар Саша Петровић и општина Котор Варош. Предузећа “Квимпекс” и “Грађус” су за све посјетиоце обезбиједили топло послужење (кувано вино и ракија). Овогодишње пливање за свети Богојављенски крст, што представља почетак једне нове традиције у нашем граду, почиње у 11 часова и 45 минута. Прије тога у 09.00 часова у храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу биће одржана света литургија.

Извор: opstinakotorvaros.com