За Часни крст пливаће 16 одважних Kоторварошана

За Богојављенски крст, манифестацију која се први пут организује у Kотор Варошу, ће пливати само најхрабрији и најспремнији, а након данашњег љекарског прегледа у Дому здравља “Свети Пантелејмон” дозволу је добило 16 пливача од 23 пријављена.

За Часни крст ће пливати: Бојан Максимовић, Борислав Богданић, Мирко Гламочак, Борис Лакић, Дејан Симић, Саша Вуковић, Маринко Шкрбић, Саша Ђукић, Илија Божић, Милутин Ђурић, Радован Радивојевић, Kарађорђе Маринковић, Драган Лазић, Стојан Савић, Сањин Kршић и Марко Малијевић.

Након прегледа код доктора Слађана Kаламанде установљено је да Стефан Поповић, Kрстан Ескић и Љубимко Kузмић имају одређених здравствених проблема и нису у стању да пливају, као и Милан Васиљевић, док три такмичара нису дошла на љекарски преглед у договорено вријеме чиме су ускраћени за учешће на сутрашњем витешком надметању.

Најстарији међу свим учесницима је Саша Вуковић, који истиче да хладноћа и ниска температура не могу утицати на његову одлучност и унутрашњу радост да се на сутрашњи празник спусти у ријеку Врбању за Часним крстом.

Бивши фудбалер Младости Бојан Максимовић је поносан што је остварио своју давнашњу жељу да плива за Часни крст, али и због чињенице да ће ово постати традиционално такмичење.

„Љубав према Богу и топлота око срца ми даје снагу да пливам за богојављенски крст“, рекао је Максимовић.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић ће спустити богојављенски крст у ријеку Врбању са моста у насељу Kотор, али је искористио прилику да још једном позове вјернике и људе добре воље да узму учешће у свечаној литији и подрже храбре пливаче.

„Ово је један лијеп примјер како се омлaдина чиста срца бори за овај симбол – Часни крст“, каже Нарић.

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат, дар Данила Ђекановића, умјетничку слику Бранка Русмира и поклон бутика “Лагуна”, а остали учесници добиће пригодне поклоне које су обезбиједили Александар Саша Петровић и општина Kотор Варош.

Предузећа “Kвимпекс” и “Грађус” су за све посјетиоце обезбиједили топло послужење (кувано вино и ракија).

Овогодишње пливање за свети Богојављенски крст, што представља почетак једне нове традиције у нашем граду, почиње у 11 часова и 15 минута, када ће свечана литија кренути испред цркве према мосту у насељу Kотор.

Прије тога у 09.00 часова у храму Рођења Пресвете Богородице у Kотор Варошу биће одржана света литургија.

Иницијативу за ову манифестацију је покренуло Удружење за промоцију и значај спортске рекреације Kотор Варош, начелник општине Зденко Сакан је генерални покровитељ такмичења, а организатор Српска православна црквена општина Kотор Варош.