Poljuljan kabinet Željke Cvijanović

Da bi do rekonstrukcije moglo doći, na neki način je potvrdila i sama Željka Cvijanović odgovarajući na incijativu PDP-a. Iako u prvom dijelu svoje reakcije tvrdi kako su „inicijative PDP-a pucanj u prazno“ , ipak u nastavku iste izjave najavljuje mogućnost rekontrsukcije tvrdnjom da će “odluke o Vladi u ovakvom ili, eventualno, nekom drugačijem sastavu, opet biti u rukama postojeće vladajuće koalicije“. O sudbini vlade vjerovatno će se odlučivati i nakon skupštinske rasprave o prodaji rudnika Ljubije, jer je izvjesno da vlada za to nema podršku.

Baš kao što je to uradio 2013. godine smjenom Aleksandra Džombića i dovođenjem na čelo Vlade Republike Srpske Željku Cvijanović i nekoliko novih ministara, predsjednik RS Milorad Dodik uskoro bi mogao podnijeti zahtjev za ostavku aktuelne Vlade RS, odnosno njenu rekonstrukciju.

Scenario je iz 2013. godine bio je sljedeći: Vlada je jednoglasno podnijela kolektivnu ostavku, a Milorad Dodik je to zatražio nakon zaključka vrha SNSD da su republičkoj izvršnoj vlasti “potrebni novi ljudi i novi impulsi”.

Sličnu mogućnost najavio je u nedavnom intervjuu za TV1 kazavši da “postoji potreba za nekim energičnijim ili većim prisustvom Vlade na terenu“.

“To se može riješiti da postojeći sastav izađe na teren ili da to riješite nekim novim ljudima koji unose neku novu energiju“, rekao je Dodik.

Ipak, za razliku od Džombića predsjednik Republike Srpske nije se spreman danas odreći Željke Cvijanović. Na pitanje hoće li ona biti smijenjena Dodik precizno odgovara – “Neće“.

No, Dodik je jednako tvrdio i 2013. godine za Aleksandra Džombića, pa je samo desetak dana prije smjene, nakon sastanka sa užim rukovodstvom stranke, novinarima poručio da nema rekonstrukcije.

Da se nešto sprema osjetili su opoziciji pa su u pokušavaju da preduhitre Dodika i sebi uknjiže političke bodove danas najavili inicijativu za smjenu Vlade RS.

“Partija demokratskog progresa (PDP) će u narednih nekoliko dana podnijeti inicijativu za smjenu Vlade RS-a, zbog katastrofalnih ekonomskih rezultata u RS“,  najavio je predsjednik te stranke Branislav Borenović. Podršku za to, kako navodi, ima cijele opozicije, ali i još nekih.

Da bi do rekonstrukcije moglo doći, na neki način je potvrdila i sama Željka Cvijanović odgovarajući na incijativu PDP-a. Iako u prvom dijelu svoje reakcije tvrdi kako su „inicijative PDP-a pucanj u prazno“ , ipak u nastavku iste izjave najavljuje mogućnost rekontrsukcije tvrdnjom da će “odluke o Vladi u ovakvom ili, eventualno, nekom drugačijem sastavu, opet biti u rukama postojeće vladajuće koalicije“.

Kakva će biti sudbina kabineta Željke Cvijanović biće jasnije nakon rasprave o vladinoj odluci o prodaji rudnika Ljubije izraelskoj kompaniji za što ne postoji većina u skupštini.

To bi mogao biti težak udarac vladi Republike Srpske.

(BN/Agencije)