Poreska uprava otpisala milionski dug “Proleksu”

Poreska uprava RS otpisala je prošle godine 107,27 miliona maraka duga za porez i doprinose preduzećima u kojima je okončan stečaj i na osnovu zastare potraživanja, a visoko treće mjesto na toj listi zauzima kotorvaroški “Proleks”.

Nekadašnjem gigantu i nosiocu kotorvaroške privrede, koji je završio u stečaju, otpisano je čak 11,05 miliona KM. Veći iznos duga otpisan je samo “Novoteksu” iz Trebinja – 51,24 miliona i “Savi” iz Bijeljine – 11,39 miliona KM. Iza “Proleksa” su se našli banjalučka “Fruktona” i “Parma trejd” iz Laktaša kojima su isknjižene obaveze teške 7,12 miliona, odnosno 5,44 miliona KM.

Imovinu “Proleksa” kupilo je nekoliko preduzeća i u dijelu hala je pokrenuta proizvodnja, dok nekoliko objekata zjape prazni  i tokom godina su devastirani.

U Poreskoj upravi objašnjavaju da su prinuđeni da otpišu obaveze dužnika nakon što rješenje stečajnog sudije o zaključenju stečajnog postupka  postane pravosnžno.

– Na osnovu toga u 2016. godini donesena su 82 rješenja o nenaplativosti obaveza na iznos duga od 106,47 miliona maraka – kazali su u Poreskoj upravi RS.

Poreska uprava je u 2016. godini donijela i 2.161 rješenje o nenaplativosti poreskih obaveza na osnovu zastare potraživanja koja se odnose na 809.468 maraka duga.