Poslanici NS RS odlučuju o „Ljubiji“- Člamočak: „Prodaje se 49 odsto i više od 800 zaposlenih“

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nastavili su raspravu o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Vlada Srpske činila napore da se promijene odnosi sa „Arselor Mitalom“ nakon što je uočeno da postoje određeni problemi u poslovanju i odnosima u zajedničkom preduzeću sa RŽR „Ljubijom“ Prijedor, ali da u „Mitalu“ nije bilo razumijevanja za to.

Replicirajući narodnim poslanicima na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa prodajom državnog paketa akcija u RŽR „Ljubija“, Đokić je rekao da je od „Arselor Mitala“ traženo da proda dva odsto udjela kako bi sa RŽR „Ljubijom“ imao po 49 odsto akcija u zajedničkom preduzeću.

Đokić je rekao da mu je žao što „Arselor Mital“ nije dao bolju ponudu za državne akcije u RŽR „Ljubija“.

On je dodao da je Vlada provjerila „Izrael investment grupu“, te da ta firma ima kapital od 35,1 milion dolara.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da su predstavnici vlasti 2004. godine pokrenuli rudnik u Ljubiji u kome nije bilo zaposlenih i koji je imao ogromna dugovanja.

Glamočak je istakao da su predstavnici tadašnje vlasti u Srpskoj zadržali 49 odsto akcija u zajedničkom preduzeću „Ljubije“ i „Mitala“, a da aktuelna vlast „prodaje sve u tom preduzeću“.

„Prodaje se 49 odsto i više od 800 zaposlenih koji ovom odlukom mogu ostati bez posla“, rekao je Glamočak tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR „Ljubija“ Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Poslanik Кoalicije „Domovina“ Admir Čavka rekao je da je prodaja akcija u RŽR „Ljubija“ važno pitanje za Bošnjake, te da će u vezi sa ovom odlukom štititi pravo svakog radnika u „Arselor Mitalu“ u Prijedoru i Zenici.

On je poručio da niko nema pravo da ucjenjuje narodne poslanike time da će otići i napustiti Prijedor i Zenicu, ako „Domovina“ podrži prodaju akcija „Ljubije“.

Uz poruku da će glasati shodno svojoj savjesti, Čavka je rekao da i dalje nema dovoljno informacija o „Izrael investment grupi“, te da institucije treba da dođu do tih podataka.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske stigao je i Marko Pavic, lider DNS-a i bivši gradonačelnik Prijedora koji je možda i najglasniji u protivljenju prodaje RŽR Ljubija.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je danas da je „zabluda da će anonimna kompanija ‘Izrael investment grupa’ zadržati 850 radnika“ u „Arselor Mitalu“ Prijedor nakon kupovine državnog paketa akcija u Rudnicima željezne rude „Ljubija“.

Čavić je rekao da se Srpska „ne sreće prvi prvi put sa potpuno nepoznatim investitorom“, zbog čega NDP neće podržati privatizaciju RŽR „Ljubija“.

„Direktor izraelske kompanije Evgenij Zotov, navodno, nastupa u ime velikih investitora, a nema iza sebe nikoga. Ja takvom ne vjerujem. Jasno je da 2031. godine ističu resursi, zbog čega hitno treba obnoviti istraživanja i uložiti u obnovu rudnika. Za to Zotov i ova kompanija nemaju kapacitet“, rekao je Čavić tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR „Ljubija“ Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

On je podsjetio da je „Arselor Mital“, kao prvi proizvođač čelika i željezne rude u svijetu, prošle godine u svijetu imao ukupan prihod od 56 milijardi dolara.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković ukazao je na to da se poslanička rasprava obavlja o prodaji 64,9 akcija u RŽR „Ljubija“, a ne o „Arselor Mitalu“, dodajući da je jedno od ključnih pitanja zašto je „Mitalu“ u ovom slučaju bolji partner Vlada ili država, a ne neko drugi.

„Mi treba da štitimo državne interese i kapital u RŽR `Ljubija` koji je lošim ugovorom iz 2004. godine stavljen ad akta“, rekao je Višković.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala „Ljubije“ kompanija „Izrael investment grupa“ ponudila je 92 miliona КM.

Godine 2004. formirano je zajedničko preduzeće „Ljubije“ i „Mitala“ u kojem RŽR ima 49 odsto, a „Mital“ 51 odsto akcija.

To znači da „Izrael investment grupa“, ako kupi 64,9 akcija RŽR-a, automatski postaje vlasnik 49 odsto zajedničkog preduzeća.