Поскупило гориво на бензинским пумпама у РС

Гориво на већини бензинских пумпи у Републици Српској од прије два дана је скупље за око седам фенига по литру, а разлог је, како су навели пумпаши, скок цијена сирове нафте на свјетском тржишту. Тиме су се цијене литра горива приближиле надомак износу од двије КМ. Из Групације за промет нафте и нафтних деривата при Привредној комори РС појашњавају да су нове цијене резултат поскупљења барела у иностранству од прије неколико мјесеци.

„Дистрибутери нафте и нафтних деривата су искористили залихе, а нова набавка по вишим цијенама, довела је и до поскупљења горива код нас. С обзиром на то да је већ неко вријеме цијена на свјетском тржишту стабилна, ни цјеновници бензинских пумпи у РС не би требало ускоро поново да буду мијењани“, објаснили су из Групације за промет нафтом.

На бензинским пумпама литар „дизела“ кошта 1,86 КМ, што је за седам фенинга више у односу на цијене крајем прошле седмице. „Дизел“ је на појединим пумпама коштао до 1,99 марака. Бензин „95“ износио је 1,96 КМ, док је „супер 98“ био 2,05. Из Покрета потрошача РС поручују да их уопште не би изненадило да превозници, трговци, али и остали дистрибутери након овог поскупљена подигну цијене своји услуга и производа.

„Због слободног формирања цијена у РС свако ради шта хоће и како хоће, а на крају испаштају потрошачи чија је куповна моћ пала на најниже гране. Многи возачи полако одустају од вожње аутомобила, јер себи не могу приуштити скупо гориво“, рекли су у Покрету потрошача РС.

Извор:глассрпске