Потписана Иницијатива за зеленију и одрживу будућност

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и пројектни службеник Развојног програма Уједињених нација у Босни и Херцеговини (UNDP у БиХ) Диана Шилић потписали су јуче Иницијативу за зеленију и одрживу будућност, којом се Општина Котор Варош обавезала да ће сваке године посадити најмање 150 стабала на подручју которварошке општине.

Након потписивања ове Иницијативе организована је садња 270 садница, од којих је 150 донација општине, а 120 садница је обезбијеђено кроз пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, којег заједнички финансирају Влада Швајцарске и Шведска, а имплементира UNDP у БиХ.

Овом иницијативом настоји се умањити проблем загађења ваздуха, земљишта и воде, а управо из тог разлога је УНДП покренуо Иницијативу за зеленију и одрживу будућност и позвао јединице локалне самоуправе у БиХ да се обавежу на садњу дрвећа сваке године.

,,У 2020. години смо засадили око 10.000 стабала и надамо се да ћемо у овој години доћи до цифре од 40.000. Ради се о добровољној волонтерској акцији локалних заједница и UNDP-a и није битна финансијска вриједност, него резултати које ћемо остварити на терену. Котор Варош се укључио као један од наших дугогодишњих партнера и већ дужи низ година имамо одличну сарадњу која и сада траје“, рекла је Шилићева.

На подручју општине Котор Варош јуче је засађено 270 разноврсних садница на пет различитих локација у граду.

,,Прије свега истакао бих добру сарадњу коју има наша општинска управа са UNDP-ом кроз читав низ пројеката који су реализовани у годинама иза нас. Ради се о врло вриједним и значајним пројектима за општину Котор Варош и наша су очекивања да ћемо наставити сарадњу у истом смјеру“, рекао је начелник Сакан.

По његовим ријечима овом иницијативом настоји се одговорити на проблем загађења ваздуха, земљишта и воде.

,,Активности попут садње дрвећа могу имати значајан утицај уколико се предузимају редовно и у већем обиму. Дрвеће спречава клизишта и ерозију земљишта, смањује ризик од поплава, обогаћује ваздух, помаже у борби против климатских промјена“, закључио је Сакан.

У јучерашњој акцији учествовали су радници локалне управе, Територијалне ватрогасне јединице, Комуналног предузећа „Бобас“ и фудбалски ветерани Котор Вароша.