Потписани уговори за изградњу кућа повратничких породица

Данас су у Општини Котор Варош у оквиру пројекта „Реконструкција стамбеног фонда“ Саудијског развојног програма, потписани уговори са осам повратничких породица хрватске националности, којима ће кроз овај пројекат бити ријешено стамбено питање. Потпису уговора су поред представника повратничких породица присуствовали и Министар за избјегла и расељена лица РС у Влади Републике Српске Давор Чордаш и начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић.

Министарство за избјеглице и расељена лица и Влада Републике Српске, поред овог пројекта, на подручју општине Котор Варош вриједног 233 000 КМ, реализује и друге пројекте, а све у циљу да се проблеми повратничке популације што брже ријеше.

Ријеч је о пројекту Саудијског развојног програма који већ дуго чекамо да се почне имплементирати. Доста су споре процедуре, људи су имали довољно стрпљења и са осам корисника смо данас потписали уговоре. Вјерујем да ће већ за мјесец дана када прођу процедуре око одабира извођача радова почети радови, а да ће почетком идуће године људи већ бити у својим кућама. Оно што је врло битно да кажем је да без сарадње са Начелником и Општином Котор Варош све би ишло знатно спорије. Ми већ шесту годину имамо одличну сарадњу и вјерујем да ћемо такву сарадњу имати и са будућим начелником“, рекао је министар Чордаш.

У посљедњих неколико година Влада и Министарство за избјеглице и расељена лица републике Српске у општину Котор Варош уложили су око 4,5 милиона КМ.

Ми имамо одличну сарадњу са ресорним министарством и обавезу код повратка да учествујемо у изради документације и техничкој подршци, и пратимо све пројекте који се раде на подручју општине Котор Варош. Овом приликом би се захвалио министру Чордашу и ресорном министарству које он представља, јер је то министарство урадило највише на простору наше општине што се тиче повратка и изградње инфрасруктуре која је значајна за све грађане Котор Вароша“, истакао је начелник Општине Котор Варош, Далибор Вучановић.

Министарство за избјеглице и расељена лица РС, реализовало је значајне инфраструктурне пројекте, потом пројекте у области пољопривреде, а радило се много на обнови, реконструкцији и изградњи вјерских и стамбених јединица.

Данас могу бити срећан и овом приликом би се захвалио министру Чордашу на изналажењу средстава за рјешавање проблема нас повратника. Ја сам охрабрен ријечима министра Чордаша и очекујем да ћу се веома брзо уселити у своју нову кућу. Општини Котор Варош се захваљујем на досадашњој коректности и сарадњи“, рекао је Јосип Зеба, повратник из села Соколине.

Општина Котор Варош ће у сарадњи са Министарством за избјеглице и расељена лица РС, и у наредном периоду наставити са активностима на реализацији приоритетних пројеката, који ће допринијети квалитенијем животу повратника али и свих становника општине Котор Варош.

DSC04603DSC04607DSC04610