Страни језик постаје обавезан предмет за ученике првог и другог разреда у Републици Српској

Страни језик, као обавезан предмет, од школске 2017/18. године требало би да добију и ученици првог и другог разреда основних школа у РС, који би кроз занимљиве садржаје, музику, игру, цртање или бојење лакше упијали нова знања.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да већ неко вријеме разматрају ову идеју.

– Истраживања показују да млађа дјеца, играјући се и гледајући цртане филмове, много брже уче страни језик, него старија. Због тога размишљамо да, ако не ове, јер је сад већ касно, страни језик у први и други разред уведемо наредне школске године – рекао је министар просвјете и културе, Дане Малешевић.

Приједлог о увођењу страних језика и у ниже разреде поздравили су многи родитељи, али и стручњаци који раде са дјецом.

Директор ОШ “Вук Стефановић Караџић” Бањалука и професор енглеског језика, Татјана Вилендечић, каже да нема границе кад је у питању учење страног језика.

– Што раније почне да учи страни језик, дијете боље савладава препреке. Учење страног језика неће ни у једном тренутку лоше утицати на матерњи језик, јер дијете има довољно развијено говорно подручје да већ од вртића може почети са учењем страног језика – рекла је Вилендечићева.

Малешевић је послије састанка са представницима актива директора основних и средњих школа, истакао да је све спремно за нову школску годину, која почиње у четвртак, 1. септембра.

Малешевић је најавио да ће у овогодишњи план и програм рада бити уведена обавезна посјета Меморијалном центру “Доња Градина”.

– Школе које се налазе у близини Меморијалног центра ће имати једнодневну посјету, док ће удаљеније организовати дводневну посјету Градини, уместо посјета неким другим мјестима. Потребно је да ученици упознају овај дио Српске и њену историју – рекао је Малешевић.

Он је овом приликом са директорима школа разговарао и о посебном колективном уговору који је потписан, као и обавезама Министарства предвиђеним у Стратегији развоја образовања.

Тренутно се сумирају примједбе на нацрт закона о основном образовању, те се припрема приједлог закона, који би већ у октобру требало да разматра Народна скупштина РС.

Малешевић је најавио и реорганизацију Педагошког завода, као и Завода за образовање одраслих.

– Педагошки завод треба да се припреми на увођење мале матуре, те на екстерно вредновање ученичких знања у средњим школама, док ће Завод за образовање одраслих бити трансформисан у Центар за стручно образовање – појаснио је Малешевић.

Извор:Блиц