Представници општинске Борачке организације Котор Варош обишли борца Новаковић Ранка

Општинска Борачка организација Котор Варош наставила је коректну сарадњу са локалном заједницом, начелником општине Зденком Саканом и замјеником начелника Младеном Тривуновићем , те је у складу са својим могућностима испунила још осам поднесених захтјева за једнократну помоћ.

Предсједник општинске борачке организације Миладин Савановић је заједно са секретаром ОБО-а Слободаном Јотановићем те чланом предсједништва мјесне Борачке организације Врбањци Миодрагом Велеушићем, данас обишао борца прве категорије Новаковић Ранка.


Новаковић Ранко био је припадник војске Републике Српске, то јест “ I Оклопни Инжињерски Батаљон, Пионирска чета”, учесник у стварању РС од првога дана. Иако је рањен у Врбањцима 25.јуна 1992.године никада није ишао на процјену инвалиднине и то све из патриотских разлога, што нам одмах говори о каквој се људини и поштеној особи ради. Ранко је један честит, скроман и поштен човјек без икаквих примања и помоћи али због болести немоћан у даљој животној борби.

Ранка смо по доласку затекли у обављању свакодневних послова јер иако болестан мора да се бори за нормалан живот и створи услове за основну егзистенцију.
Ранку је дијагностификована Паркинсонова болест што му увелико отежава зивот и рад. Велику помоћ му пружа његова стара мајка која је такође болесна али која нам ипак са ведрином свједочи какав је Ранко био као момак и како су га све комшије и пријатељи цјенили и хвалили док је могао да ради и да помаже људима.

У свом разговору са Савановићем, Ранко каже да се никада не би обратио за помоћ да га ово садашење стање и болест нису оволико угрозили, те једино што тражи је да му Борачка организација и Општинска управа покушају обезбједити бањско лијечење које је за сада једино добро по препоруци љекара за његово стање и врсту болести.
,,У скаладу са нашим могућностима и могућностима локалне управе ми ће мо се потрудити и дати своје максимуме да покушамо помоћи на неки начин у реализацији овог Ранковог захтјева”, изјавио је Савановић.
Новаковић је захвалио за скромну помоћ , истакавши да је драгоцјена брига локалне управе и Борачке организације о бившим борцима Војске Републике Српске, поготово онима који су тешко обољели од директних последица рата.

Савановић, каже да Борачка организација Котор Варош стално има овакве и сличне акције не само према демобилисаним борцима већ и породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима.

„Ово је само наставак пројеката које је реализовала ова Борачка организација уз помоћ општине Котор Варош. У складу са нашим могућностима наставићемо да радимо овакве и сличне акције“, изјавио је Савановић.

Осим Новаковића, новчану помоћ још су добили: Бранимир Јурић, Милорад Томић, Радомир Благојевић, Будимир Шарић, Миодраг Шемић, Бранислав Трифковић, Благоја Јанковић и Горан Мирковић

Овим хуманом гестом представници општинске Борчке организације показали су да борци који су учествовали у стварање Републике Српске нису препуштени сами себи.