Пријемни испит за студенте 26. јуна

Пријемни испити за упис у прву годину првог циклуса студија у академској 2017/2018. години биће одржан 26. јуна, саопштили су у петак из Универзитета у Бањалуци.

Кандидати се могу пријавити од 19. до 23. јуна, објављивање резултата конкурса предвиђено је 28. јуна, док је упис планиран од 3. до 7. јула.

Влада РС одобрила је на сједници одржаној у четвртак упис 5.705 редовних и ванредних студента у прву годину првог циклуса студија у академској 2017/18. години на јавним високошколским установама. Универзитету у Бањалуци дато је зелено свјетло да упише 3.060 студената, а Универзитету у Источном Сарајеву 2.305. Индексе на Високој медицинској школи у Приједору моћи ће добити 270 студената, док ће их 70 добити шансу за упис на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу.

Одлуком Владе прописано је и да ће за све оне студенте који се упишу на дефицитарне студијске програме из области математике и физике бити обезбијеђена финансијска помоћ. У Министарству просвјете и културе РС кажу да су приједлоге броја студената за упис које су им универзитети доставили кориговали да би их усагласили са потребама тржишта.

Предложене уписне квоте кориговане су на студијским програмима првог циклуса студија који се изводе на Универзитету у Бањалуци и то на Економском, Правном, Природно-математичком, Филозофском и Факултету физичког васпитања и спорта – кажу у Министарству.

Коригован је и предложени број студената на Универзитету у Источном Сарајеву, односно на Машинском, Пољопривредном, Факултету пословне економије, Саобраћајном факултету, Економском факултету Пале, Педагошком и Филозофском факултету. Нису прецизирали колико су смањили или повећали број слободних мјеста у односу на предложена мјеста.