Прикупљено више од 108.000 недостајућих података о плати

Од 16. маја, када је на званичној интернет страници Фонда ПИО објављен списак уплатилаца доприноса који нису благовремено и у потпуности доставили 289.012 података о плати за своје запослене, до 31. октобра мјесечно је, у просјеку, прикупљано око 20.000 недостајућих података. За непуних пола године број недостајућих података сведен је на 180.628, што је за 37,5 одсто мање од првобитног.

„Значајном побољшању резултата на том пољу допринијели су, превасходно, појачан рад и ангажман запослених у Фонду, те сарадња са Пореском управом Републике Српске и послодавцима“, наведено је у саопштењу. Из Фонда најављују наставак активности на прикупљању података који су значајни за одређивање и висину износа пензије. „Податак о плати који се достављао Фонду у форми обрасца М-4 био је важећи до 31. децембра 2009. године, након чега је замијењен обрасцем 1002, који се доставља Пореској управи“, подсјећају из Фонда.

Списак послодаваца са бројем недостајућих података о плати објављен на интернет страници Фонда и даље је актуелан, а уплатиоци су, ради лакшег прегледа, разврстани у фолдере по надлежним филијалама, а потом и у мање фолдере по пословницама у оквиру надлежне филијале. „Фонд ПИО и након што је обезбијеђено 108.384 недостајућих података о плати поново апелује на послодавце, који су до сада пропустили да доставе те податаке за своје запослене, да то могу да учине до краја године у надлежним пословницама Фонда“, истакнуто је у саопштењу.

Из Фонда ПИО наводе да ће за послодавце који до 31. децембра не предају комплетне податке о плати за запослене у периоду 1994-2017. године бити приморан да подносе прекршајне пријаве, с циљем заштите права осигураника.