Природно-математички факултет у Бањалуци добио мобилни планетаријум

У Бањалуци је представљен мобилни планетаријум за чију је набавку новац обезбиједило Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС-а истакао је да је овај планетаријум значајан јер доприноси промоцији науке код младих људи, будућих студената ПМФ-а и других факултета који се баве природним наукама.

“Планетаријум представља технолошку симулацију васионе, кретања небеских тијела”, казао је Рајчевић и додао да је ово почетак промовисања свих природних наука у високом образовању.

Након Бањалуке, у будућем периоду мобилни планетаријум биће презентован по општинама у РС-у.

Радослав Гајанин ректор Универзитета у Бањалуци рекао је да је у претходном периоду планетаријум у Бањалуци био само као гост, а од данас постоји стална поставка која ће служити не само студентима него и грађанима, ученицима основних и средњих школа који ће имати прилику да виде прилично реалну планетарну ситуацију.

Горан Трбић, декан Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци рекао је да је ово одлична прилика за промоцију природних наука поготово код ђеце у школском узрасту.

“Поред симулације васионе, звијезда, небеских тијела, планетаријум можемо користити и за унапређење наставе у области физике, географије, просторног планирања и геодезије”, рекао је Трбић.

Према плановима ПМФ-а у наредних мјесец дана планетаријум ће бити отворен за посјетиоце петком поподне за ученике из Бањалуке, а касније и по другим општинама у РС-у. Он је истакао да је ПМФ ове године уписао 20 одсто више студената него прошле године.

“Интерес ђачке популације још увијек је добар, међутим радимо пермамнентно и на трансформацији студијских програма”, казао је Трбић и додао да ће наставити усклађивање потреба тржишта и интереса будућих студената.