Промовисан роман „Прст судбине“

У Народној библиотеци Котор Варош промовисан је роман „Прст судбине“, аутора Срета Вучковића из Козарске Дубице, а радња је заснована на истинитим догађајима у једној породици кроз два свјетска рата и послијератним временима.

Вучковић је рекао да књига говори о сталној борби за опстанак, егзодусу народа Козаре и послијератној обнови.

„Роман говори о судбини моје породице са мајчине стране од турског периода, преко Првог и Другог свјетског рата, страдања народа дијелом на Козари и дијелом у Јасеновцу, те невољама у обнови земље“, навео је Вучковић.

Он је нагласио да је судбина Коњевића из Кадиног Јеловца задесила и друге породице у његовом крају, али и Манастир Моштаницу, светионик и бастион Козаре.

Вучковић је наставник српског језика у пензији који је због неизљечиве болести очију остао без вида, али је, како каже, снагу живота пронашао у писању.

Он истиче да је одлучио да пише када је остао без вида и да му је нову наду за то дало специјално признање Савеза слепих Србије и за први роман „Плоска“ 2014.

Вучковић је рекао да је 2016. успио да изда и другу књигу, збирку од 28 приповједака „Помрачење сунца“, а ове године 9. августа из штампе је изашао други роман под насловом „Прст судбине“, чија промоција је у току.

О књизи „Прст судбине“ окупљенима у Народној библиотеци у Котор Варошу говорила је и Душанка Угрица из Швајцарске, спонзор прве и друге Вучковићеве књиге и организатор промоције.

Угрица је додала да су рецензенти Вучковићевог романа професори Гордана Латиновић и Ана Правиловић и књижевник Слободан Ђуровић.