Прослава мале матуре од ове године у просторијама школе

Ученици завршеног разреда основних школа у РС малу матуру ће ове године први пут прославити у просторијама школе или установама културе и спорта, али многи родитељи и ђаци још нису с тим довољно упознати.

До неспоразума у вези с прославом матурске вечери дошло је у ОШ „Свети Сава“ у Бањалуци, када су ученици организовали протесте тврдећи да су на неки начин кажњени јер малу матуру морају славити у просторијама своје школе.

Мирослав Попржен, директор ОШ „Свети Сава“, рекао је да разредне старјешине нису објасниле ученицима да се матура одсад према Закону о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању РС не смије славити у угоститељским објектима.

„Неспоразум је настао јер дјеци није добро презентовано да сада немају алтернативу већ да је по одлуци надлежног министарства прослава мале матуре могућа само у просторијама школе или, ако за то нема услова, у објектима културе и спорта“, рекао је Попржен.

Додао је да су дјеца протест организовала мислећи да су кажњена јер ће малу матуру прославити унутар школе.

„Након разговора с њима схватили су да је то ново правило које сви морамо поштовати те да нису кажњени“, објаснио је Попржен.

Истакао је да је ово велика школа те да имају сасвим довољно мјеста да организују прославу матуре.

Милкица Никић, директорица ОШ „Јован Цвијић“ у Бањалуци, казала је да је крајем септембра прошле године одржан састанак са Савјетом родитеља, на којем им је објашњена одлука надлежног министарства.

„Представили смо родитељима нову одлуку, било је мало негодовања, највише су дјеца негодовала због матурске вечери у школи“, рекла је Никићева.

Додала је да ће и наставно особље као и родитељи из Савјета родитеља бити укључени у организацију мале матуре.

„Матура ће бити прослављена у школској сали, а наставници и родитељи ће дежурати у дворишту и просторијама школе због безбједности“, казала је Никићева.

Дарко Јегдић, директор ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Требињу, навео је да је Савјет родитеља у овој школи упознат с одредбама овог закона те да ће у наредном периоду бити одржан састанак с разредним старјешинама.

„Ми немамо услова у школи за прославу мале матуре, тако да ћемо славље највјероватније организовати у простору Дома младих“, рекао је Јегдић.

У Министарству просвјете и културе РС су рекли да је Законом о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању, усвојеном прошле године, прописано да се прослава матурске вечери за ученике завршног разреда организује у просторијама школе, а ако не постоје услови прослава се може организовати у установама културе или спорта.

„Забрањено је уношење и служење алкохолних пића и дуванских производа малољетницима. У организовању прославе матурске вечери морају бити укључени представници савјета родитеља и савјета ученика“, казали су у овом министарству.

Додају да се организујући прославу у школи омогућује већа безбједност ученика, а и нема лаке доступности алкохола и дуванских производа малољетницима.

„Свака школа самостално утврђује датум и вријеме прославе матурске вечери“, закључили су у надлежном министарству.