Radnici “Arselor Mitala” krenuli ka Banjaluci, policija zaustavila dampere

Radnici “Arselor Mitala” s pet autobusa su krenuli za Banjaluku. Deo njih će pešice ići od Prijedorske petlje pred Narodnu skupštinu Republike Srpske. Prema Banjaluci je krenuli i pet rudarskih mašina među kojima su tri dampera.

Policija je blikirala dampere kod Omarske.

Radnici “Arselor Mitala” rano jutros Prijedor počeli su da se okupljaju u rudniku Omarska sa namerom da izvezu rudarsku mehanizaciju na ulicu i blokiraju saobraćaj.

U prvi mah nije poznato da li će blokirati saobraćaj u  Omarskoj i preseći putni pravac Banjaluka-Prijedor, ili će krenuti za Banjaluku da mašinama blokiraju Prijedorsku petlju kao što su ranije najavljivali.

Policijska uprava Banjaluka u ponedelak je obavestila Sindikat “Arselor Mitala” da za blokadu Prijedorske petlje nisu ispunjeni zakonski uslovi.

Međutim, radnici su odmah kazali daneće poštovati zabrane. Govorili su da ukoliko ne budu mogli da izađu s mašinama na ulicu, da će pešice krenuti za Banjaluku, neki od njih i autobusima pred Narodnu skupštinu Republike Srpske, što su, po svemu sudeći i ispoštovali.

Između ostalog, četvorica radnika štrajkuju u Banjaluci ispred NS Republike Srpske.

„Tražimo da Vlada povuče odluku o prodaji 64,99 odsto akcija državnog kapitala dok ne dobijemo čvrste garancije za naša radna mesta od eksperata rudarske, pravne i ekonomske struke. NEĆEMO GLAD i BEDU“, piše na transparent, koji su radnici postavili ispred NS Republike Srpske.