Obilježаvanje 25 godina od formiranja drugog bataljona 22. Pješadijske brigade VRS

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca 30. maja (utorak) biće obilježeno 25 godina od formiranja drugog bataljona 22. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske. Vijenci će biti položeni na spomen obilježja poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Kotor Varošu, Maslovarama i Serdarima, kao i na mjestu stradanja 14 srpskih boraca u Vigošti, a zatim će se borci i ratni komandanti drugog bataljona okupiti u Maslovarama na prigodnom druženju.

Život za Srpsku dalo je 99 boraca iz ovog bataljona, a njih 273 su bila ranjena. Po riječima prvog komandanta Slobodana Župljanina u ovom bataljonu, osim boraca sa područja Kotor Varoša i Maslovara, bilo je i boraca iz okolnih opština, Kneževa, Čelinca i Banjaluke.

„Prva ratna iskustva drugi bataljon 22. pješadijske brigade stekao je na području Slavonije, u Pakracu i Lipiku. Zatim nas je put vodio na ratišta u Doboju, Bihaću, Maglaju i Glamoču, a najveći doprinos borci našeg bataljona dali su u herojskoj odbrani Kotor Varoša i Kneževa“, istakao je Župljanin.

Aleksandar Saša Petrović, koji je naslijedio Župljanina na mjestu komandanta, je rekao da je najveći doprinos drugi bataljon dao u očuvanju Republike Srpske na platou planine Vlašić, na kojem je boravio najveći dio rata.

„U teškim ratnim vremenima smo bili jedinstveni, a prilika je ovo da se ponovo okupimo u Maslovarama gdje ćemo svi zajedno da se sjetimo naših poginulih saboraca i na dostojanstven način obilježimo 25 godina od formiranja drugog bataljona“, dodao je Petrović.

Pored ratnih komandanata i boraca drugog bataljona 22. Pješadijske brigade VRS obilježavanju ovog jubileja prisustvovaće predstavnici Srpske pravoslavne crkve i zvanice iz društvenog i javnog života Republike Srpske.