Родитељи покренули петицију у случају поновне наставе на даљину

Група родитеља покренула је петицију да уколико се у септембру настава буде одвијала на даљину Влада РС сноси трошкове учења ђака на тај начин да се родитељу по дјетету исплаћује мјесечна накнада од 500 KМ.

Наиме, како кажу, у том случају би родитељ могао и да узме неплаћени одмор па буде учитељ свом дјетету или да плати стручно лице.

Огњенка Јовичић, мајка троје основаца из Градишке, која је с групом забринутих родитеља покренула ову петицију, истиче за „Независне“ да страхују шта ће се десити у септембру и на који начин ће се одвијати настава.

„Вјерујем да све нас који имамо дјецу школског узраста већ мучи питање шта ће се десити ове школске године. Да ли ће дјеца пратити наставу из школских клупа или преко ТВ екрана? Много нас је који се бојимо те неизвјесности и онога што долази“, истиче Јовичићева. Према њеним ријечима, како се не би поновила ситуација с краја прошле школске године група родитеља одлучила је да покуша да нешто промијени.

„Прво смо кренули с онлине петицијом чисто да испитамо јавно мјење о томе, па ћемо онда након тога с конкретном бројком да се упутимо према Министарству просвјете и културе РС и након тога с нашим захтјевима и према Влади РС“, казала је Јовичићева. Kако каже, не мисле да ће надлежни да се обрадује тој идеји и да је прихвате.

„Међутим, надамо се и вјерујемо да ће, када запријетимо некоме ‘по џепу’, почети да размишљају у правцу како да нешто ураде да будемо ми родитељи, али и ученици задовољни“, појаснила је Јовичићева и додала да сматрају да онлине образовање није рјешење, посебно за основце.

„Неки од недостатак су и то што дјеца до седмог разреда нису информатички описмењена, до четвртог разреда нису савладали латиницу, дјеца самостално не могу да прате наставу и обављају задатке и много је других проблема“, закључила је Јовичићева.

Након што је покренута, онлине петиција на друштвеним мрежама привукала је многобројне забринуте родитеље, који су се укључили у расправу шта уколико би се настава одвијала на даљину.

Једна од њих је и Миланка Туцаковић, која је написала да су вишечлане породице веома тешко прошле кроз онлине наставу на крају школске године.

„Неки не могу приуштити за свако дијете по собу, простор за слушање наставе, као и тишину и мир док се вршила провјера знања“, написала је она. Додала је да од септембра има три школарца, од првог па до шестог разреда, плус двогодишњака.

„Да ли неко има идеју како бити мајка и учитељица у овој ситуацији“, пита се она.

Захтјеви уколико дође до онлине наставе

  • да се сваком ученику обезбиједи потребна техничка опрема
  • да се омогуће одласци на консултације
  • да апликације буду једноставне за кориштење
  • начин наставе и слање задаћа да буду обједињени на једном порталу
  • да се врати новац који су родитељи издвојили за уџбенике
  • новчана накнада по сваком дјетету у износу од 500 KМ