РОМИНГ на Западном Балкану се укида сутра


Роминг између Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније биће укинут од сутра, потврдио је Тањугу помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Милан Добријевић.

„Ово је последња фаза реализације споразума који је закључен у Београду још у априлу 2019. године, и у тој последњој фази чија примјена почиње 1. јула укидамо потпуно роминг на територији западног Балкана. То значи да ће цијене по којима сте разговарали, слали СМС поруке и користили податке на мобилним мрежама у националном саобраћају бити идентичне на територији Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Србије“, рекао је Добријевић.

Он је нагласио да су цијене услуга мобилне телефоније изједначене за све наведене земље, али је замолио грађане да се прије пута код својих оператора информишу о детаљима због различитих пакета услуга које имају, како не би долазило до неспоразума и непријатности.

Добријевић је рекао како не постоје суштинска ограничења у погледу коришћења услуга мобилне телефоније, али је додао да је, по угледу на земље ЕУ, уведена политика фер коришћења.

„Она се своди на то да корисник не треба претежно да борави у другој земљи и да тамо користи картицу оператора из своје матичне земље. Ако идете на море на 10 или 20 дана, не може доћи до ситуације са нефер коришћењем картице, јер се понашање корисника узоркује на четири мјесеца“, наглашава Добријевић.

Он је објаснио да, уколико у том периоду дође до претежног или искључивог коришћења картице српског оператора у некој од наведених околних земаља, тада ће га оператор опоменути.

„Kорисник након тога може да коригује своје понашање. Тек уколико не поступи по упозорењу, оператор има право да наплати накнаду за роминг, али не очекујемо да ће се то догађати у пракси“, навео је Добријевић.