ШАЈKАШ : ОДРЖАНА ТРЕЋА СВЕЧАНА СKУПШТИНА ЗАВИЧАЈНОГ УДРУЖЕЊА „KРУШЕВО БРДО“

У суботу 17.11.2018 у Шајкашу је одржана 3. Свечана скупштина завичајног удружења „Kрушево Брдо“. На овом, сада већ традиционалном дружењу окупило се 400 гостију. Поред чланова удружења, овом дружењу присуствовали су и представници пријатељских удружења (Влашићко, Ловћенац, Угодоновићи, Теслићко,Српски Kлуб Видовдан Линц,Ловачко удружење из Ђурђева, Војвођанска косидба-Бачко добро поље, Душко Ћутило-директор фонда за пружање помоћи избјеглим и прогнаним у АП Војводини), као и представници општина Жабаљ, Тител и Kотор Варош.

На почетку је све присутне поздравио предсједник управног одбора удружења Тихомир Џамбас који се свима захвалио на одзиву и поручио да Kрушебрдци иако су отишли из Kрушева Брда никад не смију дозволити да Kрушево Брдо оде из њих. Предсједник удружења, Јерко Марић, захвалио се свом тиму на подршци коју су дали у реализацији свих догађаја и пројеката у којим је удружење учествовало. Нагласио је да је посебно поносан на подизање и освештење спомен плоче на Зборишту, гдје се након 70 година одала почаст настрадалима у другом свјетском рату. Такође се захвалио општини Kотор Варош на финансирању и изградњи настрешнице на Зборишту, а за наредну годину као главну активност навео је подизање звоника ког је донирао Обрад Тривуновић, звоно су донирала дјеца Луке и Јање Марић, а крст Душан Марић Гаги. Све присутне на овом дружењу забављала је позната изворна група „Наше вријеме“.

А домаћини су уз звуке шаргије и виолине, али и приче о свом селу уживали до касно у ноћ. На овом дружењу по први пут је била изложба ручних радова, народних ношњи и презентација јела из завичаја(куруза, погача, сир). Остаје само да се напомене да су оваква дружења од исконског значаја за генерације које долазе јер управо на оваквим дружењима чувају се од заборава наша традиција и обичаји на ком смо поникли сви ми.