Савјети за купање дјеце у кућним базенима

Мали кућни базени могу бити легло микроорганизама који могу да изазову разне инфекције код дјеце. Прочитајте савјете епидемиолога како да базен буде безбједно мјесто за забаву.

Мали кућни базени су постали скоро обавезан декор на тераси или дворишту у љетњем периоду, поготово када је ријеч о породицама са дјецом. Нарочито су популарни мањи монтажни покретни базени, у којима се дјеца расхлађују и забављају. Међутим, мали кућни базени могу да представљају велику опасност по здравље наше дјеце, с обзиром да њих често прати скромна опрема за пречишћавање воде.

О чему треба водити рачуна када су у питању кућни базени?

  1. Приликом куповине и постављања базена треба проучити упутство произвођача о начину употребе опреме за одржавање базена и параметрима које треба пратити и обезбјеђивати њихове оптималне вриједности. Квалитет воде у базену зависи од квалитета пумпе за пречишћавање, пратеће опреме (мјерач пХ вриједности, усисивач за нечистоће) и коришћења препоручених хемијских средстава (за дезинфекцију, против развоја алги). Притом треба одржавати пХ вриједност воде у границама између 7,2 до 7,6 – при којима је коришћење дезинфекционих средстава најефикасније.
  2. Што је базен мањи, то је потребно чешће мијењање воде. Приликом сваке замјене воде, обавезно треба опрати базен.
  3. Ограничите број купача у малом базену.
  4. Прије уласка у базен, обавезно је туширање за све купаче, укључујући и дјецу (нарочито ако су претходно имала велику нужду).
  5. Избјегавајте скакања, прскања, гурања под воду…
  6. Научите дјецу да не гледају под водом и да не гутају воду из базена.
  7. Не дозвољавајте дјеци да обављају нужду у базену, увијек треба да користе тоалет.
  8. Не пуштајте у базен особе са гнојним промјенама на кожи.
  9. Никада не остављајте дјецу без надзора, без обзира колико је базен плитак.