„Кочићев збор“ од 19. до 25. августа

Традиционална манифестација „Кочићев збор“ биће одржана од 19. до 25. августа у Бањалуци, Стричићима и Београду, најављено је из бањалучког Одјељења за културу, туризам и социјалну политику.

„Вјерујемо да ће и ове године програм наићи на добар одзив јер смо прошле године на централној манифестацији у Стричићима угостили десетине хиљада људи, не само из Бањалуке и Крајине, већ и цијелог региона“, наведено је у саопштењу.

Свечано отварање ове 54. манифестације биће уприличено 19. августа у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, када ће бити представљен пројекат „Соба сјећања Петра Кочића“, којим ће на иновативан начин бити представљен живот и дјело овог књижевника.

У надлежном одјељењу наводе да је у односу на прошлу годину уведено неколико новина, те ће, између осталог, концепт свечане академије бити измијењен, па ће, након званичног дијела, који обухвата и свечано уручивање овогодишње „Кочићеве награде“, бити одржан получасовни концерт.

И ове године биће одржано неколико културних манифестација које су у непосредној вези са именом и дјелом великог народног трибуна и пјесника Петра Кочића, а обухватиће све што представља умјетничко стваралаштво Змијања, попут змијањског веза, књижевности и умјетности.

Како наводе из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику у бањалучком Парку Петар Кочић планиране су књижевне вечери и радионице змијањског веза.

У Кочићевим родним Стричићима ће 25. августа бити одржане традиционалне борбе бикова за награду „Јаблан“, као и надметања у народним играма и вјештинама.

„‘Кочићев збор’ је једна од највећих манифестација која има велики значај за град Бањалуку и уврштена је у календар културних манифестација Бањалуке“, подсјећају у ресорном одјељењу.

У манастиру Гомионица биће одржана културно-умјетничка манифестација „Змијањска софра“, док ће у Београду бити приређено књижевно вече писаца из Репбулике Српске и Србије, те положени вијенци на Кочићев гроб.

Из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику подсјећају да је до 30. јуна отворен јавни позив за додјелу Кочићеве награде – признања за цјелокупно дјело писано на српском језику из области књижевности, лингвистике и књижевне критике.