Секретаријат за расељена лица помаже пројекте одрживог повратка

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције у Влади Српске, Марко Аћић, посјетио је општину Котор Варош како би са начелником Зденком Саканом разговарао о пројектима намијењеним одрживом повратку које ће овај Секретаријат финансирати у општинама Српске током 2020. године.

Аћић је овом приликом рекао да је општина Котор Варош уврштена у програм рада Секретаријата за ову годину, те да ће сходно томе у овој локалној заједници бити финансирани инфраструктурни пројекти намијењени интерно расељеним лицима и повратницима.

Начелник општине, Зденко Сакан, захвалио је Аћићу на посјети, али и на опредјељењу Владе Српске и Секретаријата за расељена лица и миграције да помогну пројекте одрживог повратка у Котор Варошу.

„Претходних година на простору наше општине реализован је велики број пројеката који су знатно унаприједили квалитет живота повратника, расељених лица и свих становника Котор Вароша“, нагласио је Сакан.

Он је Аћића упознао о тренутном стању у општини, показавши спремност да се одлична сарадња са републичким Секретаријатом настави и у овој години путем реализације инфраструктурних и других пројеката значајних за повратнике и расељена лица.

„Одређена пројектна документација за ову намјену је већ у фази израде, тако да ћемо благовремено пратити упутства Секретаријата и по њима пријављивати планиране пројекте“, закључио је Сакан и додао да ће локална заједница на овај начин, али и властитим средствима, у значајној мјери отклонити проблеме интерно расељених лица и повратника на подручју општине.